30 september, 2015

Samen met andere Drupal specialisten heeft Synetic onlangs meegewerkt aan de verdere ontwikkeling van Drupal voor Gemeenten. Lees hier ons verslag van deze waardevolle codesprint dag.

Wat is DVG?

Drupal voor Gemeenten (DVG) is een initiatief om een standaardoplossing vanuit Drupal te leveren aan gemeenten. Een belangrijke pijler hierin vormt het toptakenmodel, waarbij de belangrijkste taken als eerste naar voren komen op een website. Een andere sterke eigenschap van DVG is dat het zeer gebruiksvriendelijk en veel standaard functionaliteit bevat.

Mede daarom maken diverse gemeenten al gebruik van DVG. Gemeente Vught was de eerste gemeentelijke website waarbij de volledige broncode als open source beschikbaar is gesteld. Op deze manier kan elke gemeente of andere organisatie hier vrij over beschikken.

Verder wordt DVG op dit moment ingezet door onder andere de gemeenten:

 • Haarlemmermeer
 • Venlo
 • Almelo

Het aantal gemeenten dat DVG gebruikt groeit snel. Zo is Synetic inmiddels voor de Gemeente Leeuwarden aan de slag om op basis van DVG de website te vernieuwen. Naar verwachting zullen binnen afzienbare tijd een miljoen mensen door DVG worden bediend.

DVG codesprint

Op dit moment zijn er een aantal Drupal specialisten die samen ontwikkelen aan DVG. Ook Synetic doet hier aan mee. Enerzijds om kennis op te doen, maar anderzijds ook om onderdelen die wij ontwikkelen terug te kunnen geven aan DVG.

Op deze manier leer je van elkaar en help je samen een beter product te maken. Als een partij bijvoorbeeld iets ontwikkeld voor DVG, kan dat gecontroleerd worden door een andere Drupal partij. Daarnaast wordt er op deze manier ook bespaard op projectkosten en ontwikkeltijd, omdat bepaalde onderdelen niet opnieuw ontwikkeld hoeven te worden.

Mede daarom is op 18 september de eerste DVG codesprint gehouden op het kantoor van ezCompany. Tijdens deze dag hebben Reinier, Nancy, Mark en Bart samen met developers van ezCompany, Trinfinity, Youwe en Limoengroen gewerkt aan een 1.0 release van DVG.

Drupal voor Gemeenten Synetic
(Foto: Machiel van Lieshout)

Drupal voor Gemeenten Bart en MarkAan het begin van de dag was er gezamenlijk overleg over welke taken er voor DVG konden worden opgepakt. Vervolgens zijn de developers opgesplitst in kleinere groepen en hebben deze zich op één specifieke taak gericht.

Zo heeft Mark meegewerkt aan een aantal front-end verbeteringen, waaronder opmaak issues en ondersteuning van de webrichtlijnen.

Bart heeft zich ondertussen beziggehouden met issues op het gebied van back-end functionaliteit.

Nancy heeft samen met onder meer Reinier invulling gegeven aan de roadmap van DVG. Op deze manier is duidelijk geworden wat er in de toekomst staat te gebeuren. Hierin is tevens ingezoomd op het documenteren van DVG om duidelijk overzicht te houden wie welk onderdeel door ontwikkelt.

Aan het einde van de dag zijn er een aantal mooie resultaten geboekt:

 • Diverse front-end issues zijn opgelost
 • De mogelijkheid om helpteksten op paginaniveau te tonen is toegevoegd
 • Er is een roadmap gemaakt
 • Er is een manifest voor DVG leveranciers opgesteld

Drupal voor Gemeenten Reinier Synetic
(Foto: Machiel van Lieshout)

Het DVG leveranciersmanifest

Tijdens de codesprint is er zoals gezegd een DVG leveranciersmanifest opgesteld. Dit moet ervoor zorgen dat ook in de toekomst de kwaliteit van het platform gewaarborgd blijft. Zo zijn er de volgende bepalingen in opgenomen:

 • Functionaliteiten die ontwikkeld worden, moeten generiek toepasbaar zijn
 • Drupal standaarden en codeconventies moeten worden gerespecteerd
 • Functionaliteit dient modulair aangeboden te worden zodat bij DVG installatie door de ontwikkelaar gemakkelijk besloten kan worden om de betreffende functionaliteit wel of niet te installeren
 • Updates binnen dezelfde versie mogen bestaande functionaliteit niet verstoren
 • Alle user facing elementen moeten voldoen aan de webrichtlijnen versie 2
 • Wanneer er nieuwe functionaliteiten ontwikkeld worden, beoordeelt ten minste één andere leverancier deze functionaliteit.

Volgende DVG codesprint bij Synetic

Al met al hebben wij de eerste DVG codesprint als zeer positief ervaren. Je komt als concurrenten bij elkaar, maar je werkt samen aan concrete oplossingen.

Wij willen dan ook via deze weg ezCompany hartelijk bedanken voor het organiseren van de DVG codesprint. En omdat wij zo enthousiast zijn geworden, hebben wij aangegeven dat de volgende DVG codesprint bij Synetic in Haarlem zal plaatsvinden.     

Meer weten over DVG?

Ook zelf mee ontwikkelen aan DVG? Hier vind je meer informatie.

Wil je meer weten over Drupal voor Gemeenten? Neem dan contact met ons op.