8 juli, 2015

Als echte fan van Drupal en trouwe volger van ons blog kon het bijna niet uitblijven dat Marc uiteindelijk aan de slag zou gaan bij Synetic. In dit interview vertelt hij hoe dat zo is ontstaan en wat hij gaat doen.

Marc Janson Synetic

Wie is Marc Janson?

Ik ben 30 jaar en kom oorspronkelijk uit Breezand, waar ik tot dit jaar heb gevoetbald bij Z.A.P. Inmiddels woon ik in Alkmaar en stap ik in mijn vrije tijd graag op mijn racefiets.

Verder ben ik al jarenlang hobbymatig met websites bezig. Naast het bouwen van websites, test ik ook wat online wel en niet werkt. Op deze manier heb ik het programmeren met HTML, CSS en SASS mij eigen gemaakt.

Hoe ben je in aanraking gekomen met Drupal?

Ik heb de opleiding Communicatie gevolgd aan de NHL Hogeschool in Leeuwarden en daarvandaan ben ik grafisch ontwerp gaan doen.

Tijdens mijn opleiding werd ik voorzitter bij de lokale sectie van het Erasmus Student Network (ESN), een van de grootste interdisciplinaire studentenverenigingen in Europa. Hier kwam ik voor het eerst in aanraking met Drupal, aangezien de website van ESN daarop was gebouwd. Ik ben vervolgens nog een jaar verantwoordelijk geweest voor de website en het design van ESN Internationaal.

Daarna ben ik aan de slag gegaan bij Zeeman Reclamegroep, waar ik heb meegewerkt aan diverse projecten op basis van Drupal en Typo3. Zo heb ik een project gedaan voor Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna, waarin onder meer een workshop registratiesysteem is verwerkt. Daarnaast heb voor verschillende makelaars Drupal websites gemaakt met koppelingen richting Funda.

Wat is volgens jou het belangrijkste voordeel van Drupal?

De flexibiliteit van het CMS. Aan klanten leg ik het altijd als volgt uit:

Je hebt een handige kast van Ikea met allemaal open ruimtes. Deze kun je naar eigen wens invullen met bijvoorbeeld een doos of een lade. Hetzelfde geldt ook voor Drupal, waarin je het net zo kunt inrichten als je zelf wilt. Met deze flexibiliteit kun je heel ver komen om projecten te laten slagen.

Daarnaast zit er achter Drupal een hele grote community, waar je altijd snel antwoord krijgt als je ergens niet uit komt.

Hoe ben je bij Synetic terechtgekomen?

Omdat ik mijn kennisniveau en alle ontwikkelingen op het gebied van Drupal wilde bijhouden, ben ik op zoek gegaan naar bedrijven in mijn omgeving die zich hebben gespecialiseerd in Drupal. Zo kwam ik onder meer op de website van Synetic terecht en ben ik hun blogartikelen gaan lezen.

Op een gegeven moment las ik een blog over waarom Google mobielvriendelijke websites voorrang geeft en zag ik dat daarnaast een aantal vacatures stonden.

Al enige tijd vond ik dat ik bij mijn vorige werkgever aan mijn plafond zat en klaar was voor de volgende stap. De functieomschrijvingen bij de vacatures van Synetic spraken mij zo aan, dat ik daar direct op heb gereageerd. Vervolgens is alles heel snel in kannen en kruiken gekomen.

Wat ga je doen bij Synetic?

Ik ga als Drupal front-end developer ontwerpen omzetten tot een werkend geheel. Bijvoorbeeld dat een design intuïtief werkt in alle browsers en mobiele apparaten.

Daarnaast wil ik mij verder ontwikkelen in Drupal. Zo blijf ik in mijn vrije tijd nieuwe dingen proberen, zoals kijken welke ontwikkelingen er gaande zijn bij andere CMS’en. Maar ook wil ik nieuwe technieken en modules van Drupal blijven ontdekken die helpen om mijn werk nog beter te maken.

Wat mij nu in ieder geval al opvalt bij Synetic is de fijne werksfeer en hoe gestructureerd alles is. Dat is voor mij vrij nieuw, bijvoorbeeld het werken met SCRUM. Bij mijn vorige werkgever voerde ik nog alles van begin tot het einde zelf uit, terwijl bij Synetic voor ieder detail een specialist in het team aanwezig is.

Waar verwacht je over 5 jaar te staan?

Dan hoop ik mijzelf verder ontwikkeld te hebben en meer bij te dragen aan de Drupal community. Bijvoorbeeld door presentaties te geven op Drupal conventies, dat lijkt mij echt een mooie uitdaging. Op deze manier wil ik iets terug kunnen geven aan de Drupal community.