2 mei, 2017

Met de release van Drupal 8 is het niet alleen eenvoudiger geworden om upgrades door te voeren, maar heb je ook een platform in handen waar je nog jaren mee vooruit kan.

Een van de succesfactoren van Drupal is dat er altijd grote veranderingen die zijn gericht op de toekomst worden doorgevoerd. Hierdoor heeft Drupal als CMS over de afgelopen 15 jaar een sterke positie verworven.

Tegelijkertijd waren deze verbeteringen ook een pijnpunt. De leercurve en realisatie voor een upgrade van bijvoorbeeld Drupal 7 naar Drupal 8 is fors. Gelukkig komt hier verandering in!

Drupal 8 opnieuw opgebouwd

Drupal 8 mag met recht een game changer worden genoemd. De basis van Drupal 8 is namelijk volledig herschreven en maakt gebruik van het Symfony framework. Dankzij dit zeer robuuste PHP framework is de gehele applicatiestructuur van Drupal klaar voor de toekomst.

Drupal-oprichter Dries Buytaert legt in dit artikel uit dat er met de release van Drupal 8 gebruikt wordt gemaakt van een continu innovatiemodel. Dit betekent dat in plaats van jaren te moeten wachten op nieuwe functionaliteiten, er nu iedere zes maanden een release wordt gedaan met nieuwe functionaliteiten en updates van bestaande onderdelen.

Zo heeft de release van Drupal 8.3.0 op 5 april een aantal handige functionaliteiten geïntroduceerd als een nieuwe versie van CKEditor (4.6). Ook is de BigPipe module sterk verbeterd.

Deprecated

Een andere verandering sinds Drupal 8 is dat tegelijkertijd met iedere nieuwe release bepaalde onderdelen of functies worden aangemerkt als ‘deprecated’ oftewel verouderd. Deze meldingen worden vaak al tijdens de ontwikkeling van een nieuwe versie bekendgemaakt.

Er zijn bijvoorbeeld een aantal functionaliteiten vanuit Drupal 7 meegenomen naar Drupal 8 die inmiddels verouderd zijn. Dankzij de melding kunnen wij hier adequaat en proactief op reageren. Bij iedere nieuwe release volgt een analyse welke functies binnen Drupal als deprecated worden beschouwd. Samen met de klant nemen wij vervolgens de opties door en overleggen hoeveel tijd het kost om een functionaliteit dusdanig om te bouwen zodat soepel kan worden overgestapt naar toekomstige versies.

Drupal migratie

Drupal 7 8 upgrades

Het grote voordeel van de nieuwe opzet in Drupal 8 is dat projecten die zijn gerealiseerd in Drupal 7 nu nog slechts één grote upgrade voor de boeg hebben. Momenteel wordt er gewerkt aan een volledige ondersteuning voor een datamigratie van Drupal 7 naar Drupal 8. Naar verwachting vindt de release hiervan in oktober 2017 plaats.

Een Drupal migratie is wel vaak complex en foutgevoelig doordat diverse onderdelen moeten worden aangepast. Voor grotere Drupal platformen realiseren wij bijvoorbeeld veel maatwerk, waardoor een migratie van Drupal 7 naar Drupal 8 in de meeste gevallen niet lonend is. Wij raden daarom steeds vaker aan om met een schone lei te beginnen in de nieuwe architectuur van Drupal 8.

Upgrade van Drupal 8 naar Drupal 9

Al onze nieuwe projecten worden inmiddels in Drupal 8 opgezet. De overgang naar Drupal 9 zal namelijk veel soepeler verlopen dan voorheen het geval was bij een nieuwe Drupal versie. Het enige wat gebeurt wanneer je van de laatste Drupal 8 versie naar Drupal 9 gaat is dat alle deprecated functies worden verwijderd uit de installatie.

Ook bij functionaliteiten die wij nu in Drupal 8 als maatwerk ontwikkelen wordt rekening gehouden met toekomstige releases. Een concreet voorbeeld is de Drupal SAP koppeling die wij voor PWN hebben gerealiseerd. Deze koppeling is dusdanig opgezet dat bij iedere nieuwe release slechts kleine onderdelen aangepast hoeven te worden. Hierdoor heb je een techniek in handen die ook in Drupal 9 goed functioneert.

Ook voor NHL Flex ontwikkelen wij onderdelen die bij toekomstige releases slechts minimaal aangepast hoeven te worden, zoals Chat Channels. Op deze manier wordt niet alleen een efficiëntieslag gemaakt, maar projectkosten ook significant teruggebracht.

Ook klaar voor de toekomst?

Dankzij Drupal 8 en alle onderliggende ontwikkelingen heeft je Drupal omgeving een veel langere levensduur. Een nieuwe omgeving op basis van Drupal 8 biedt je minimaal 10 tot 12 jaar ondersteuning.

Wil je ook met Drupal 8 aan de slag of ben je op zoek naar oplossing die op de toekomst is gericht? Neem dan gerust contact met ons op.

credits afbeelding: Drupalize.me.