3 mei, 2016

Sinds 2012 werkt Synetic voor BAM aan een generiek platform dat geschikt is voor alle websites van het bouwconcern. Recent zijn bam.nl en bam.eu in een nieuw jasje gestoken en onder meer volledig responsive gemaakt. De hoogste tijd om het Webbureau van BAM te interviewen over het werken met het Drupal platform en de recente release van de hoofdwebsite.

Wat doet BAM Webbureau?

BAM Hoofdkantoor"Wij faciliteren het BAM Internetplatform waarop onze werkmaatschappijen hun websites kunnen realiseren. Samen met Synetic, die het technisch beheer doet, ontwikkelen wij het platform en breiden het uit met nieuwe functionaliteit. Alles wordt zodanig opgezet dat het voor alle websites op het platform te gebruiken is.

Verder helpen wij de werkmaatschappijen bij het opzetten en beheren van de websites. Het dagelijks beheer van de websites kan door de werkmaatschappijen zelf worden gedaan maar kunnen dat ook aan ons uitbesteden.

Op ons platform draaien op dit moment rond de 60 websites, waaronder bedrijfs-, project- en productwebsites."

Waarom is er ooit voor Drupal gekozen?

"Onze vorige partner op internetgebied heeft ons enthousiast gemaakt voor Drupal. Dat was op het moment dat ons toenmalige platform aan vervanging toe was. We hebben er bewust voor gekozen om geen uitvoerig selectietraject in te gaan. Na enkele demosessies waren wij ‘om’ en hebben voor Drupal gekozen."

Hoe zijn jullie bij Synetic terechtgekomen?

"Nadat we eenmaal waren overgestapt en op ons Drupal 6 platform draaiden, merkten we dat er behoefte was aan een zodanige inrichting van het Drupal platform dat we gebruik konden maken van alle voordelen van het hebben van één systeem waar tegelijkertijd eenvoudig nieuwe websites aan toegevoegd konden worden.

Onze vorige partner kon dat niet waarmaken en daarom zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe partner gespecialiseerd in Drupal. En dan kom je al snel bij Synetic uit. We hebben een shortlist gemaakt, gesprekken gevoerd en uiteindelijk voor Synetic gekozen."

Wat was de initiële vraag die in 2012 bij Synetic werd uitgezet?

"Die bestond uit 2 delen:

  1. Neem het beheer van het al bestaande Drupal 6 platform over zodat alle websites daarop door kunnen draaien
  2. Zet een nieuwe Drupal 7 multisite omgeving op zodanig dat het qua functionaliteit, templates, beheer, thema’s etc. echt één systeem is terwijl er toch eenvoudig nieuwe websites aan toegevoegd kunnen worden door het Webbureau."

Wat zijn de grootste verbeteringen van de nieuwe website t.o.v. de oude situatie?

"De nieuwe website maakt gebruik van een ander thema, waardoor de website een veel modernere uitstraling heeft gekregen en bovendien responsive werkt. Daardoor wordt de website nu ook op tablet en smartphone goed weergegeven.

Verder is de website nu multilingual opgezet. Voorheen hadden we 2 aparte websites: bam.nl als Nederlandstalige website en bam.eu als Engelstalige. De nieuwe website bevat nu zowel de Nederlandse als Engelse content en heeft als hoofddomein bam.eu gekregen (dat zal binnenkort bam.com worden). Als bezoeker kun je kiezen voor de Nederlandse of Engelse weergave van de website."

Wat vinden jullie het meest krachtige aan jullie Drupal Multisite platform?

"Het mooiste voorbeeld hiervan is dat wij de nieuwe, responsive, multilingual website bam.eu zonder hulp van Synetic hebben kunnen opzetten en inrichten. Wij konden gebruikmaken van alle thema’s, templates en functionaliteit die we inmiddels tot onze beschikking hebben."

Hoe ervaren jullie de samenwerking met Synetic?

Sam en Hans voor project BAM"Bijzonder prettig. De medewerkers van Synetic zijn servicegericht en denken mee. Binnen dit project hebben wij intensief contact gehad met Sam over onder meer de mogelijkheden om per thema deze responsive te maken.

We hebben verder een aantal beheerprocessen ingericht, maar als er een keer een noodsituatie is waardoor er even buiten de processen om gehandeld moet worden, dan kan dat en wordt daar niet moeilijk over gedaan.

Het contact is goed en we merken dat Synetic onze multisite omgeving ook als ‘hun kindje’ beschouwt."