5 juli, 2017

Tijdens de Dutch PHP conference heb ik onder meer gezien welke toffe mogelijkheden progressive web applications en HTTP 2.0 bieden.

De Dutch PHP conference is ruim tien jaar geleden opgezet door ibuildings en wordt al een aantal jaren georganiseerd in de RAI in Amsterdam. Het event is vooral interessant voor PHP en Mobile Web developers en de editie was dit jaar met 650 plekken al heel snel uitverkocht.

Tijdens de AmsterdamPHP Meetup, een van de meest actieve meetups voor PHP’ers, was vanwege het vijfjarig bestaan van de Meetup een verloting voor tickets van de Dutch PHP conference en was ik een van de gelukkige winnaars!

Dutch PHP conference 2017

Progressive web applications

Tijdens het event gingen een aantal presentaties over progressive web applications, een vrij nieuwe ontwikkeling.

In een notendop zijn dit mobiele websites die zich kunnen gedragen als een native appplication. Bij het openen van de website op je mobiel krijg je een notificatie en kun je de applicatie vervolgens toevoegen aan je home screen, zodat deze full screen beschikbaar wordt.

Bedrijven zoals AliExpress, Twitter en Air Berlin hebben dit al toegepast en bieden hierdoor een betere UX interactie voor de eindgebruiker. Het is dan ook waarschijnlijk dat in de nabije toekomst naast native apps ook meer progressive web apps beschikbaar komen.

Rowan Merewood is ‘Developer Advocate’ bij Google en vertelde onder meer waar je op moet letten bij het maken van een progressive web app. Dankzij de Progessive Web App Checklist en zijn tips hoe je dit kunt automatiseren kunnen we hier direct aan de slag. De volledige presentatie van Rowan is hier te vinden.

Dutch PHP conference 2017

Maximiliano Firtman wees er in zijn presentatie onder meer op dat het belangrijk is om aan de gebruikers duidelijk te maken dat een progressive web app geen native app is. Je hebt bijvoorbeeld in veel gevallen een internetverbinding nodig, wat wel deels ondervangen kan worden door bijvoorbeeld elementen van je pagina te cachen en van een andere kleur te voorzien.

Ik ben in ieder geval enthousiast geworden en ga de komende periode experimenteren met progressive web apps.

HTTP 2.0

En andere presentatie die ik interessant vond was van Bastian Hofmann, software engineer bij ResearchGate. Hij vertelde over de komst van HTTP 2.0 en de voordelen die het met zich meebrengt.

HTTP 1 vormt als protocol de voorloper van HTTP 1.1, dat sinds 1997 het standaard protocol is voor het internet. In 2012 is begonnen met de opvolger genaamd HTTP 2.0. Dit is onder meer het gevolg van de vele hacks over de afgelopen jaren zoals domain sharding, waarbij misbruik wordt gemaakt van het feit dat internetbrowsers een maximum aantal parallelle http-connecties kunnen hebben. In HTTP 2.0 zal dit niet meer nodig zijn, omdat je via 1 zogenoemde TCP-verbinding meerdere requests en responses kan hebben.

Bastian gaf ook een demo waarbij afbeeldingen in HTTP 2.0 maar liefst vier keer zo snel worden geladen als in de huidige standaard. Voor veel bedrijven is de laadsnelheid cruciaal voor het aantal klanten en de omzet. Ik ben daarom benieuwd hoe snel bedrijven zullen overstappen naar HTTP 2.0.
 

Bekijk hier alle beschikbare presentaties van Dutch PHP Conference 2017.