17 april, 2017

Michiel en ik trokken richting het zonnige Sevilla om samen met andere developers Drupal verder te ontwikkelen.

De Drupal Developer Days (DevDays) is een jaarlijks evenement gefocust op codesprints en de technische kant van Drupal. Dit jaar werd het georganiseerd door Drupal community leden in Sevilla met als thema piraterij. Geheel in stijl vond het evenement dan ook plaats in het piratengedeelte van pretpark Isla Mágica.

DevDays Sevilla 2017 Piraten

Testing, Testing

In tegenstelling tot veel andere conferenties zoals DrupalCon draait het bij de DevDays vooral om de codesprints. Er waren vooraf een aantal onderwerpen aangegeven waar je je voor kon opgeven.

Michiel en ik wilden beide graag meewerken aan het schrijven van testen, iets waar momenteel de nadruk op ligt bij de verdere ontwikkeling van Drupal. Er is namelijk de afgelopen jaren ontzettend veel ontwikkeld en de intentie is om dit steeds meer af te dekken via geautomatiseerde testen.

Michiel focuste zich daarom tijdens de DevDays op de verdere ontwikkeling van geautomatiseerde testen. Momenteel wordt er nog een oud test framework gebruikt en Michiel heeft samen met een team de oude testcode naar een nieuw framework overgezet. Dit initiatief is officieel erkend door de Drupal community en wordt door verschillende mensen actief ondersteund. In een meeting is eerst de huidige status van het project besproken en vervolgens een plan van aanpak geschreven. Mede daardoor is er tijdens de DevDays een flinke slag met dit project gemaakt.

Drupal DevDays Sevilla 2017 Michiel

Ik focuste mij ondertussen vooral op de REST module van de Drupal core, waarmee je web services kunt aanbieden. Dit vind ik namelijk erg interessant en wil ik mijzelf verder in ontwikkelen. Ik heb samen met een team een aantal testen geschreven en deze gaan binnenkort mee in de Drupal core.

Tijdens het schrijven van testen komen er altijd wel bepaalde problemen naar voren. Deze worden geregistreerd en kunnen door de Drupal community worden opgepakt. Daarnaast wordt er een set opgebouwd die kan garanderen dat Drupal stabiel blijft tijdens aanpassingen. Dit handige documentatieoverzicht laat zien wat er zoal is ontwikkeld tijdens de DevDays.

Leren van de besten

Wat ik vooral heb geleerd tijdens de DevDays is hoe je testen het beste schrijft en hoe het gehele proces verloopt. Van het indienen van een aangepaste code of patch op Drupal.org, tot en met het verloop van een reviewproces.

Wat ik zo enorm waardevol vind aan de DevDays is dat je alle dagen begeleid wordt door mensen met ontzettend veel kennis van Drupal. Zij leren je bijvoorbeeld hoe je (nog beter) kunt bijdragen aan Drupal. Als senior developer is dat genieten!

Drupal DevDays Sevilla 2017

Het leuke aan de DevDays is ook dat je met mensen van over de gehele wereld een aantal dagen intensief samenwerkt op dezelfde locatie. Ook ontmoet je (eindelijk) eens de mensen die je alleen van de online commmunity kent in levende lijve. Dit draagt echt bij aan het community gevoel. Ik ga bijvoorbeeld naar aanleiding van de DevDays met iemand samenwerken voor de verdere ontwikkeling van een Drupal module.

Naast het schrijven van testen hebben wij ook een aantal sessies gevolgd over beter en veiliger programmeren, waaronder een presentatie op het gebied van debuggen. Hierin werden een aantal handige tips gegeven die wij bij Synetic direct kunnen toepassen in lopende projecten.

Al met al hebben wij tijdens DevDays ontzettend veel geleerd en mooie stappen gezet in de verdere ontwikkeling van testen voor Drupal!

Drupal DevDays Sevilla 2017 Groepsfoto

(Bron: flickr)