Snel informatie over elk schip in de Amsterdamse haven

Port of Amsterdam geeft havengebruikers met vernieuwde tool meer informatie en meer gebruiksgemak – op elk apparaat.

De haven van Amsterdam is de op drie na grootste van West-Europa. In zo'n omgeving is het belangrijk dat dingen soepel verlopen. Port of Amsterdam is het havenbedrijf dat het gebied ontwikkelt en beheert. Een van de tools die het daarvoor gebruikt is Aankomst & vertrek. Synetic maakte van de webapp een nieuwe, verbeterde versie die voor Port of Amsterdam zelf én voor gebruikers een flinke sprong voorwaarts is.

Met behulp van diverse tools biedt Port of Amsterdam oplossingen voor gebruikers van de Amsterdamse haven. Aankomst & vertrek toont actuele informatie over scheepvaartverkeer. De tool laat zien waar schepen komen te liggen om te laden of lossen, een reparatie uit te laten voeren of te tanken, en ook wanneer ze vertrekken. Hij wordt gebruikt door agents, leveranciers en reparateurs, maar ook taxichauffeurs of mensen die familie of vrienden oppikken in de haven.

Na jaren gebruik was Aankomst & vertrek toe aan een update. Door in gesprek te gaan met gebruikers achterhaalden we waar zij specifiek behoefte aan hebben. Het gebruiksgemak, de volledigheid en de snelheid van de tool konden naar een hoger niveau.

Afbeelding van de Port of Amsterdam web app op een Macbook

Snel informatie vinden op elk apparaat

De oude versie van Aankomst & vertrek was geïntegreerd in de website van Port of Amsterdam. Misschien wel het belangrijkste element in de nieuwe versie is dat we de tool 'losmaakten' en ontwikkelden als een op zichzelf staande webapplicatie. Hierdoor werkt hij sneller en is hij overzichtelijker. Online kan Aankomst & vertrek op elke willekeurige plek gebruikt worden.

Havengebruikers die snel informatie nodig hebben, gebruiken vaak een telefoon of tablet. Cruciaal voor het functioneren van Aankomst & vertrek is daarom dat de tool op elk apparaat goed werkt. Waar dit bij de oude versie voor problemen zorgde, kan een gebruiker nu vanaf zijn computer, telefoon of tablet de tool openen. Hij werkt soepel en snel, overal.

Direct toegang tot alle informatie

Een tool als Aankomst & vertrek valt of staat met de beschikbare data. Die krijgt Port of Amsterdam binnen via verschillende API's. We stroomlijnden dit proces, om het havenbedrijf nog beter gebruik te laten maken van de waardevolle gegevens die voorhanden zijn. Door nauw samen te werken bedachten we oplossingen voor soms behoorlijk complexe kwesties.

Snel vinden wat je zoekt

Om als gebruiker het schip te vinden dat je zoekt, is een goed werkende filterfunctie essentieel. In de oude versie kostte het gebruikers soms veel tijd om te komen waar ze moesten zijn. Door de filtermogelijkheden van Aankomst & vertrek te verbeteren, maakten we de tool betrouwbaarder.

In het havengebied kan het gebeuren dat je je internetverbinding verliest. We hebben de tool daarom zo ontwikkeld dat hij ook offline te gebruiken is. In de webapp ben je in staat zonder internet data op te zoeken en te filteren. Met Vue.js ontvangen en tonen we data op een manier die de tool gebruiksvriendelijker, vollediger en sneller maakt. Het framework zorgt ervoor dat de tool aanvoelt als een applicatie. Hoewel Aankomst & vertrek op elk apparaat werkt, hoeft de tool maar op één plek te worden bijgehouden. Dat maakt het doorvoeren van nieuwe functies en het testen ervan eenvoudig.

Toegankelijk en gebruiksvriendelijk

Port of Amsterdam heeft de beschikking gekregen over een snelle tool die op verschillende plekken te gebruiken is. De nieuwe versie van Aankomst & vertrek is voor veel havenbezoekers een handig en onmisbaar hulpmiddel. Hij toont veel informatie, op een gebruiksvriendelijke en overzichtelijke manier, op elk apparaat.

Synetic werkt samen met