Nieuwe website Movisie trekt, boeit én bindt

Content bereikt doelgroep via toegankelijk platform.

Movisie is het landelijk kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken. De organisatie bundelt op haar website praktische en diepgaande kennis, aan de hand van onder meer artikelen en rapporten. Om die kennis nog beter over te kunnen brengen, legde Movisie bij Synetic de opdracht voor een nieuwe site neer. Het resultaat? Een gebruiksvriendelijke, goed werkende website die eenvoudig te beheren en door te ontwikkelen is.

Kennis gebundeld én gevonden

Movisie had een hele stapel fraaie plannen voor haar nieuwe website klaar liggen. Synetic mocht de ontwerpen en wireframes, gemaakt door een UX-designbureau, omzetten naar een eigentijdse, optimaal functionerende site. Dat hoef je ons uiteraard geen twee keer te vragen.

De belangrijkste eisen voor de nieuwe website? Hij moest beter vindbaar zijn dan de vorige, duidelijker te navigeren en bezoekers moesten er vaker terugkeren. De kennis die Movisie in huis heeft is waardevol, maar komt pas tot zijn recht als de doelgroep de aangeboden content ook weet te vinden. Een goede zoekfunctie was daarbij ook een vereiste. Voor Movisie zelf moest de nieuwe website makkelijk te beheren zijn.

Door tijdens het traject steeds prioriteiten te blijven stellen, ontwikkelden we stap voor stap de nieuwe Movisie-website. Het is er eentje geworden die fundamenteel helemaal 'af' is. Geen verzameling fancy functionaliteiten, maar een stabiele basis om jaren mee verder te kunnen en op door te kunnen ontwikkelen.

Een overzicht van de website van Movisie afgebeeld op een macbook

Helder en overzichtelijk

Movisie wil bezoekers direct duidelijk maken dat alle content op de nieuwe site in thema's is gegroepeerd. Zij kunnen vervolgens de site intuïtief navigeren. Door de vormgeving hier op aan te passen, hebben we ervoor gezorgd dat dit goed werkt.

Door diverse onderdelen – zoals auteurs, artikelen en thema's – aan elkaar te koppelen, houden we gebruikers langer op de website en nodigen we ze uit om vaker door te klikken naar een gerelateerd artikel. Zo trekt, boeit en bindt Movisie bezoekers.

Goed zichtbare experts

Elk artikel op de Movisie-website wordt geschreven door een zogeheten expert. Daarnaast zijn er mensen die aan een stuk meewerken, maar niet als 'expert' getoond worden. Movisie wilde dit onderscheid richting bezoekers helder hebben, en duidelijk maken wie voor elk onderwerp de persoon is die benaderd kan worden met vragen.

We creëerden voor Movisie de mogelijkheid om auteurs als 'expert' of 'meewerkende' toe te voegen aan artikelen. Bezoekers zien in een oogopslag aan welke artikelen iemand heeft meegewerkt en in welke thema's diegene gespecialiseerd is. Ook maakten we per expert een overzichtspagina met al zijn of haar stukken. Simpel en overzichtelijk, precies zoals het zou moeten zijn.

Afbeelding van een oudere vrouw die met haar dochter op het balkon staat naar buiten te kijken

Beter zoeken met Solr

We ontwikkelden de nieuwe website van Movisie met Drupal 8. Om de site te voorzien van een optimaal werkende zoekfunctie maakten we gebruik van Solr. Deze tool zorgt ervoor dat bij een zoekopdracht door de hele website heen zoveel mogelijk vlakken geraakt worden, waardoor een zo compleet mogelijk zoekresultaat verschijnt. Bezoekers kunnen dankzij de toepassing van Solr op de nieuwe Movisie-website makkelijk filteren op zoekcriteria. Zo vinden ze altijd waar ze naar op zoek zijn – en soms zelfs meer.

Van oude naar nieuwe structuur

De oude Movisie-website bevond zich nog in een Drupal 6-omgeving, en had een specifieke datastructuur. Het overzetten van deze structuur naar die van de nieuwe website, grotendeels bepaald door de centrale thema's, was voor ons misschien wel de grootste uitdaging. Met een Drupal-migratietool verplaatsten we alle content geautomatiseerd naar de nieuwe website. Om met deze vrij generieke tool alles goed in de database te krijgen, moesten we eerst de nodige handmatige koppelingen maken. Dat vergde wat gepuzzel, maar de stukjes vielen allemaal op hun plek.

Component-based design

Bij het ontwikkelen van het front-end van de Movisie-website werkten we met component-based design. Bij deze methode vormen losse elementen samen een soort stijlgids voor het ontwerpen van een website of applicatie. We hakken er als het ware een ontwerpproces mee in kleinere delen. Elk deel is daarbij een onafhankelijk element met een naam en een duidelijk afgekaderde functie. De methode bespaart tijd én levert herbruikbare componenten op.

Robuust, stabiel en verrassend compleet

Binnen korte tijd ontwikkelden we voor Movisie een fraaie nieuwe website die precies doet wat hij moet doen. Een site die voor bezoekers prettig te gebruiken is en voor Movisie eenvoudig te beheren is. We werkten gedurende het traject nauw samen met de opdrachtgever en namen regelmatig een olifantenpaadje.

De content die Movisie aanbiedt, komt nu beter dan voorheen terecht bij de doelgroep. Ook binnen de website zelf vinden bezoekers artikelen makkelijker. De nieuwe Movisie-website is robuust, stabiel en kan in de toekomst eenvoudig doorontwikkeld worden. Dat gaan we de komende tijd dan ook doen!

Synetic werkt samen met