Uniek documentatieplatform voor LVNL

Intranet 'DOCS' helpt luchtverkeersleiders en kantoorpersoneel razendsnel informatie te vinden.

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) staat garant voor de continuïteit van al het luchtverkeer in Nederland. Nadat Synetic eerder voor LVNL een nieuw Drupal platform voor het secundaire informatiesysteem had opgezet, werd ons gevraagd om een applicatie te ontwikkelen waarop documentatie en mededelingen terug te vinden zijn voor de luchtverkeersleiders alsmede kantoorpersoneel van LVNL.

DOCS als asynchrone applicatie

LVNL was op zoek naar een systeem voor de interne communicatie. Al snel kwam naar voren dat Drupal een uitstekende oplossing kon zijn, omdat deze complexe workflows ondersteunt en zeer goed is in content beheer met revisies. Uiteindelijk werd besloten om de te ontwikkelen applicatie DOCS te noemen.

Omdat LVNL hoge eisen stelde aan de prestaties en responsetijden is DOCS als een asynchrone applicatie opgebouwd. Dit betekent dat alle content en functionaliteiten los van elkaar worden ingeladen en er geen directe, vaste verbindingen zijn tussen de verschillende onderdelen.

Dankzij deze opzet hoeft niet telkens de gehele pagina opnieuw te worden opgebouwd en is het mogelijk om zelfs zonder caching een hoge snelheid te behalen.

Backend & webclient

 • De backend

  De backend is de Drupal-installatie en vormt de basis van het platform. Deze bevat noodzakelijke functionaliteiten als de synchronisatie met externe systemen, acties rondom het opslaan en ophalen van data en het beheer van mededelingen. De backend wordt enkel via een service API benaderd.

 • De webclient

  De webclient is in JavaScript ontwikkeld op basis van het framework Backbone. De webclient wordt eenmalig ingeladen en zorgt voor de interactie met de gebruiker en koppeling met de backend.

   

  Gebruikers loggen verder nooit direct in op DOCS maar altijd via een Single Sign-On (SSO) op basis van SimpleSAML, een van de beste oplossingen die hiervoor beschikbaar is.

Mededelingen

 • Gelezen/niet gelezen weergaven van berichten
 • Tonen van mededelingen in een document op bepaalde pagina’s
 • Automatisch archiveren

Koppelingen

Een van de wensen van LVNL was dat DOCS om kon gaan met complexe documenten die zijn voorzien van een zeer strikte en specifieke opmaak. Hiervoor hebben wij een koppeling gemaakt met IDS. Dankzij deze koppeling kunnen documenten worden geschreven en opgeslagen in het XML-formaat, waarna IDS deze op aanvraag direct verzendt naar DOCS als ZIP-bestand. DOCS importeert vervolgens deze bestanden en converteert de XML-bestanden naar HTML.

De weergave van de documenten is interactief en kan gepersonaliseerd worden door bepaalde informatie aan of uit te zetten. Ook is er een ‘favorieten’ functionaliteit ingebouwd.

Resultaten

Het kantoorpersoneel van LVNL zet de applicatie inmiddels volledig in om informatie en documentatie op te halen, terwijl luchtverkeersleiders het intensief gebruiken ter voorbereiding op hun dienst. Denk aan het lezen van mededelingen en het raadplegen van documentatie.

Dankzij de keuze voor een asynchrone applicatie hebben wij de prestatie-eisen van LVNL ruimschoots weten te halen. Vooraf was het streven om een pagina binnen 200 milliseconde te laden en daar zitten wij met een gemiddelde van 100-150 milliseconde ruim onder. Voor pagina’s die niet worden gecached en complexe personalisatie bevatten is dit uitermate snel.

Synetic werkt samen met