Een geslaagde migratie voor universiteitsblad DUB

Digitaal Universiteitsblad, kortweg DUB, is de onafhankelijke nieuws- en opiniesite van de Universiteit Utrecht. DUB vroeg of we wilden helpen met de migratie van een Drupal 7-platform naar een Drupal 9-platform. Bestaande artikelen en functionaliteiten bleven bestaan, maar de homepage ging wel op de schop. We voerden losse bouwblokjes in, zodat de redacteuren hun artikelen voortaan zelf kunnen beheren én opbouwen. En als we toch bezig zijn, waarom dan niet meteen het design opfrissen? Dus gaven we de voor- én achterkant van de site een opknapbeurt.

Online podium voor academici

DUB is de onafhankelijke nieuws- en opiniesite van de Universiteit Utrecht. Een plek waar studenten en docenten stukken publiceren, en een vaste redactie dagelijks content plaatst. Inmiddels is het een website met duizenden artikelen. De website was gebouwd in Drupal 7, maar dat is binnenkort end of life. Dus was een migratie naar Drupal 9 hard nodig.

Normaal gesproken beheert de redactie van DUB de website zelf. Een webmaster plaatst content en doet kleine, interne updates. Voor de migratie werd Synetic ingeschakeld. Het verzoek was duidelijk: een overstap naar Drupal 9, waarbij bestaande functionaliteiten blijven bestaan en waar mogelijk worden verbeterd.

Snelle start met ons krachtige platform

Samen ontwikkelden we aan een nieuwe website die staat als een huis. We gingen aan de slag met Drupal Kickstart, ons krachtige, kant-en-klare platform. Een standaardpakket, zodat je site in no-time de lucht in kan. Het voordeel: we houden veel meer tijd over voor specifieke wensen van de klant. Zo kunnen we écht maatwerk leveren.

Meer vrijheid en flexibiliteit voor redacteuren

De redacteuren van DUB hadden behoefte aan meer flexibiliteit. Ze wilden de homepage voortaan zelf kunnen beheren. Dus hebben we ervoor gezorgd dat ze de volgorde van de artikelen nu handmatig kunnen aanpassen. Ook wilden ze de artikelen zelf kunnen vormgeven. Doordat ze voorheen met vaste afbeeldingsblokken en tekstvelden werkten, zag elk artikel er nagenoeg hetzelfde uit. Daar wisten we bij Synetic wel raad mee: we voerden losse bouwblokjes in, zodat de redacteuren elk artikel naar wens kunnen opbouwen en indelen. Dat biedt een hoop vrijheid.
 

Afbeelding van een opengeklapte laptop met daarop de homepage van de nieuwe DUB website

Nieuwe functionaliteiten voor de homepage

We ontwikkelden nog twee nieuwe functionaliteiten voor de homepage: een blokje met het laatste nieuws, en een vak met drie content-items waar de redactie zelf artikelen kan uitlichten. De vernieuwde website is volledig gericht op mobiel gebruik omdat de meeste bezoekers de artikelen op hun telefoon lezen.

De DUB-redactie vond dat niet alleen de achterkant, maar ook de voorkant van hun website een opknapbeurt kon gebruiken. Ze leverden een ontwerp aan, dat wij op onze beurt hebben geïmplementeerd. Een mooie samenwerking tussen DUB en Synetic, dus. Het resultaat mag er zijn: een nieuwe Drupal 9-website mét alle bestaande artikelen en functionaliteiten, en een flexibelere manier om content op te bouwen. En dat alles in een nieuw design.

Synetic de migratie, DUB het ontwerp

De DUB-redactie vond dat niet alleen de achterkant, maar ook de voorkant van hun website een opknapbeurt kon gebruiken. Ze leverden zelf een ontwerp aan, dat wij op onze beurt hebben geïmplementeerd. Een mooie samenwerking tussen DUB en Synetic, dus. Het resultaat mag er zijn: een nieuwe Drupal 9-website mét alle bestaande artikelen en functionaliteiten, en een flexibeler manier om content op te bouwen. En dat alles in een nieuw design. Bekijk de nieuwe website van DUB.

Synetic werkt samen met