Nieuw Centraal Klantsysteem voor DAK

Beter, goedkoper en veiliger.

De coöperatie DAK is een collectief van 1.500 samenwerkende, onafhankelijke hypotheekadviseurs. In het Centraal Klantensysteem (CKS) van DAK staan de gegevens van hun kantoren en de gebruikers ervan. Omdat het bestaande systeem niet optimaal werkte, legde DAK bij Synetic een verzoek neer voor een nieuwe betere versie.

Liever een acht dan een zes

DAK wilde haar klantensysteem de afgelopen jaren graag uitbreiden. Dat bleek een dure, ingewikkelde zaak, onder meer doordat het systeem verkeerd gepositioneerd werd. Dit zorgde voor een dubbelrol: het systeem moest fungeren als klantendatabase én als centraal punt voor alle data van de organisatie. Daarnaast was de beveiliging niet optimaal en was de toegang van gebruikers tot data niet voldoende afgedekt. Hoe ontwerp je een nieuw systeem dat deze hindernissen soepel omzeilt?

DAK wilde graag een systeem dat leek op de bestaande versie. Zonder overdreven extra's, maar geschikt als toekomstbestendige, solide basis. Daar gingen wij alleen niet mee akkoord – want waarom zou je voor een zesje gaan als je ook een acht kunt scoren?

We stelden DAK voor de nadruk te leggen op wat het CKS in essentie moest zijn: een klantendatabase. Alle andere data kan beter op een andere plek samengebracht worden, in een systeem dat zich hierin specialiseert. Door het specialiseren wordt het doel duidelijk en kan de applicatie geoptimaliseerd worden voor het aanleveren van klantdata.

Afbeelding van de DAK CKS website op een computerscherm

Decoupled ontwikkelen: applicaties die doen waar ze goed in zijn

De data in het CKS komt er niet zomaar, en zal beheerd moeten worden. Vanwege de brede inzet van de data in het CKS is beheer echter niet de kerntaak van het systeem. We kozen er daarom voor het nieuwe systeem decoupled te ontwikkelen en het op te splitsten in drie losstaande applicaties: een database met een API, een applicatie voor de beheerinterface en een applicatie voor een e-mailmarketingsysteem. Het grote voordeel van decoupled ontwikkelen is dat de API niet geoptimaliseerd hoeft te worden voor bijvoorbeeld weergave. Dat levert een sneller, zuiverder en veiliger back-end op. De API doet waar-ie goed in is: data en beveiliging. Zo ontwikkelden we de applicaties gericht voor wat ze moeten doen, waarmee we ook de inzetbaarheid vergrootten. Het is niet alleen een betere, maar ook een minder dure oplossing dan het opzetten van één applicatie.

Afbeelding van het proces met betrekking tot decoupled ontwikkelen. Van de back-end database wordt de data via een api naar de front-end code gestuurd.

Sweet Symfony

Welke technologie gebruik je voor een oplossing als deze? Symfony bood precies wat we zochten. Het framework is minimaal qua opzet en biedt met componenten de mogelijkheid om functionaliteiten toe te voegen. Hetopzetten van een gerichte applicatie, die alleen een API aanbiedt, wordt hierdoor eenvoudig. Doordat de applicatie geen overbodige functionaliteit bevat is het makkelijk om de performance en beveiliging goed te implementeren. Met Symfony en het component Doctrine is het datamodel ook geheel vrij op te zetten. Dat sloot perfect aan bij de eisen en wensen die we hadden voor de applicatie. Omdat we decoupled ontwikkelden, kozen we ook voor de beheerapplicatie een apart framework. Na het nodige onderzoek kwamen we uit bij Vue.js, een framework dat ons in staat stelde zonder omwegen een goede beheerapplicatie te bouwen.

Beter, goedkoper en veiliger

DAK kreeg een nieuw systeem met een paar grote pluspunten. De API is schaalbaar geworden en het beveiligingsniveau is stevig verhoogd. Het feit dat we het systeem decoupled ontwikkelden is voor DAK bovendien vanaf dag één kostenbesparend geweest. Het leverde drie tot in de puntjes geoptimaliseerde applicaties op, elk met hun eigen doel. Hoewel DAK oorspronkelijk 'slechts' een-op-een-vervanging van het oude systeem voor ogen had, is het ontzettend blij met haar nieuwe systeem. Voor Synetic was dit een uitdagend en bijzonder geslaagd project. Het liet ons weer eens de kracht van Symfony zien, en ijkte mede ons kompas voor de toekomst. Op het gebied van webontwikkeling loop je met een project als dit aan de voorkant mee, en dat doen we graag.

Synetic werkt samen met