Digitaal universum moderne voor journalistiek Pointer

Eén interactief platform waarop bezoekers kunnen lezen, kijken, tippen, meepuzzelen en onderzoeken: dat is wat KRO-NCRV wilde voor Pointer en De Monitor. Onze missie was duidelijk. Het resultaat? Een krachtige journalistieke omgeving waar redacties eenvoudig mee werken en bezoekers graag naartoe komen.

De Monitor kaart actuele maatschappelijke problemen aan. Mensen die met deze problemen te maken krijgen kunnen de redactie (anoniem) tippen en zo hun ervaring delen, dossiers en onderzoeken volgen en in contact komen met lotgenoten. Via Pointer kunnen participanten ‘meepuzzelen’ door zelf data in te zien en te analyseren. Zij kunnen journalisten en redacties tippen met hun conclusies. Kijkers en luisteraars willen uitzendingen terugkijken/luisteren en diepgaande verhalen lezen.

Het nieuwe platform moet alle verschillende doelgroepen bedienen, maatschappelijke impact hebben, een herkenbare titel krijgen, veilig en transparant zijn, kwalitatief bereik opleveren, aanzetten tot participatie (in de vorm van tips en bijdragen) en niet onbelangrijk vanwege de grote hoeveelheid content: journalisten en redacties moeten heel makkelijk met het CMS kunnen werken.

KRO-NCRV streeft ten slotte naar meer uniformiteit en efficiëntie voor al haar (toekomstige) websites. Technisch gezien moet het nieuwe software landschap in die wens faciliteren.

Voorbeeld van de Pointer website

Een crossmediaal online platform

Met het nieuwe Pointer hebben we een crossmediaal online platform neergezet dat voor synergie zorgt tussen verschillende doelgroepen en content types zoals artikelen, onderzoeken, datasets en media. Het nieuwe platform heeft zo’n 2 miljoen unieke bezoekers per jaar.

De grote hoeveelheid content en de gewenste efficiëntie en consistentie – ook met het merk en de huisstijl van KRO-NCRV - brachten ons tot het gebruik van een design system. Het ontwerp bestaat hierbij uit een serie componenten die in verschillende combinaties hergebruikt kunnen worden. Deze methode maakt ook het samenwerken met KRO-NCRV en designbureau Vruchtvlees makkelijker. Pointer heeft een eigen stijl gekregen, maar blijft in lijn met de huisstijl van KRO-NCRV.

Het nieuwe, modulaire Pointer is flexibel en toekomstbestendig. De redactie kan via het CMS eenvoudig rijke content (bijvoorbeeld interactieve datavisualisaties) toevoegen. De verschillende typen content zijn op een makkelijke manier aan elkaar te koppelen en worden op thematische wijze ontsloten aan bezoekers. Vloeiende verwijzingen zorgen ervoor de dat bezoekers zich kunnen blijven verdiepen.

Steeds sneller en efficiënter een krachtige website

Samen met KRO-NCRV bouwen we met Drupal Kickstart aan een duurzaam en toekomstgericht technisch platform dat steeds verder met de organisatie meegroeit. Door in de basis blokken te hergebruiken en te combineren wordt elk nieuw platform efficiënter gerealiseerd. Op deze manier kunnen we telkens snel starten met de elementen die een platform uniek maken en zorgen we voor een korte time to market. Lees meer over deze manier van werken.

Mockups van Mobiele versie van Pointer website

De technologie aan de achterkant

Redacteuren en journalisten kunnen via de website volledig veilig en geanonimiseerd (dus zónder dat hier persoonsgegevens aan gekoppeld zijn) communiceren met tipgevers. De privacy en veiligheid van dit systeem is hierdoor uitzonderlijk.

Volledige geanonimiseerde communicatie

Sam Zwaaij, Lead front-end developer bij Synetic vertelt meer over de technologie aan de achterkant: "Het meest complexe onderdeel binnen dit project was het volledig geanonimiseerd tips insturen en volledig geanonimiseerde communicatie mogelijk maken via de website tussen mensen die tips geven en (onderzoeks)journalisten en verslaggevers. Door onze slimme oplossing zal de gevoelige informatie zelf (tips en persoonsgegevens) nooit openbaar gemaakt kunnen worden. Ook niet in het ongewenste geval van hacks."

Synetic werkt samen met