Big data verpakt in grafieken en diagrammen

Het Nederlands Jeugdinstituut werkt dagelijks met werelden aan data. Hoe presenteer je die makkelijk en begrijpelijk voor iedereen? Synetic lanceerde een applicatie waarmee het NJI nu zelf grafieken en diagrammen kan maken. Cijfers vervormd tot mooie, kraakheldere visualisaties. Snel en eenvoudig te maken én toegankelijk voor de lezer.

Om gemeenten, hulpverleners en andere instanties meer inzicht en te geven en hen te ondersteunen in het belangrijke werk dat zij doen wil het NederlandsJeugdinstituut (NJi) waardevolle data over kwetsbare jongeren online toegankelijk maken. Cijfers in de vorm van grafieken en diagrammen, zodat ze meer aanspreken en beter te begrijpen zijn. Samen met het Nji ontwikkelden we een applicatie die data uit de eigen datawarehouse van het Nji vertaalt naar interactieve visualisaties, die online op elke plek getoond kunnen worden. De informatie is altijd en overal actueel, want aanpassingen aan de achterkant zijn aan de voorkant direct zichtbaar.

Waardevolle data delen

Het NJi maakt aan de hand van CBS-data analyses van kwetsbare jongeren in heel Nederland. Hulpverleners, gemeenten en diverse media krijgen van het instituut waardevolle cijfers over bijvoorbeeld opleiding, werk, uitkeringen en ziekte. Maar hoe presenteer je die op een aansprekende manier? De oplossing vonden we in eenapplicatie waarmee het NJi zelf grafieken, diagrammen en kaarten kan maken, ontsluiten en delen.

Makkelijk grafieken maken en presenteren

Synetic ontwikkelde met PHP-framework Symfony een snel, gebruiksvriendelijk dataportal. Een applicatie waarmee het NJi zelf grafieken en diagrammen kan maken en configureren: staand, liggend en met allerlei kleuren. Het instituut presenteert haar data nu aan de hand van mooie visualisaties én is minder tijd kwijt aan het maken ervan. De visualisaties vormen een belangrijke toevoeging bij onder meer artikelen en nieuwsberichten.

Voorbeeld van een visualisatie gemaakt met de NJI Datavisualisatie tool

Altijd actueel

De grafieken en diagrammen die het NJi met de applicatie maakt, verschijnen op de website 16-27.nl. Ze zijn daarnaast eenvoudig in te sluiten en te tonen op iedere andere site. Een visualisatie die in de applicatie aangepast wordt, krijgt online direct een update. De instellingen van de grafiek worden daar geladen, maar ook de data die real time vanuit het back-end berekend wordt. Bij bezoekers komt die informatie direct in de vorm van een heldere afbeelding op hun scherm en is dus altijd actueel.

Alle informatie in één oogopslag

Met de applicatie heeft het NJi een snelle, slimme tool gekregen waarmee het informatie op een aansprekende manier kan overbrengen. Hulpverleners en gemeenten krijgen op deze manier voortaan in één oogopslag en per regio inzicht in de kenmerken van kwetsbare jongeren.

Over het NJi

Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) wil het leven van jongeren en hun opvoeders verbeteren. Met dat doel verzamelt en deelt het instituut actuele kennis. Aan de hand van microdata van het CBS maakt het NJi onder meer analyses van kwetsbare jongeren. Zo geeft het een overzicht van bijvoorbeeld opleiding, werk, uitkeringen,ziekte en het gebruik van sociale voorzieningen in heel Nederland.

Synetic werkt samen met