Drupal 10

Drupal 10 is sinds eind 2022 up-and-running. De komst van de opvolger van Drupal 9 markeert een nieuwe mijlpaal in de aanhoudende groei, innovatie en evolutie van het flexibele content management systeem (CMS). Ontdek alles over de unieke functionaliteiten van het populaire open source platform!

Drupal 10 vs Drupal 9: de verschillen 

In alle opzichten is Drupal 10 de ‘grote broer’ van voorlopers Drupal 8 en Drupal 9. Scherpere beveiligingsmaatregelen, indrukwekkende prestatieverbeteringen en gebruiksvriendelijke tools: Drupal 10 rolt een digitale rode loper uit voor bedrijven die hoogwaardige websites willen creëren, onderhouden en optimaliseren. Versie 10 belooft stabiliteit en veiligheid op de lange termijn én wordt doorlopend versterkt en verbeterd met nieuwe features en praktische optimalisaties.

Vraag een Demo aan

Nieuwe versies Symfony en CKEditor 

In vergelijking met voorgaande releases is de update van Drupal 9 naar Drupal 10 een relatief kleine update geweest. Toch is onder de motorkap een aantal grote wijzigingen aangebracht. Het framework waarop Drupal is gebouwd, Symfony, is verhoogd met twee versies (van versie 4 naar versie 6). Deze ingrijpende upgrade biedt developers meer opties dan ooit en maakt het mogelijk om met de nieuwste functies te werken.

Dan is er de nieuwste versie van de WYSIWYG-editor (What you see is what you get). De CKEditor is voor Drupal 10 volledig herschreven en toekomstbestendig opgezet. De editor is voorzien van een betere user interface (UI) en stimuleert samenwerking. Zo kunnen binnen de applicatie meerdere editors, teams en gebruikers samen real-time schrijven, reviewen en communiceren. Naast deze technische wijzigingen is het platform gebruiksvriendelijker en toegankelijker dan ooit voor site-builders en ontwikkelaars.

Hoogwaardige headless CMS-oplossingen

Drupal 10 versterkt de marktpositie van het platform door zichzelf beter te positioneren als headless CMS. Dit bewijst de komst van het Decoupled Menus-initiatief. ‘Decoupled Menus’ (losgekoppelde menu’s) bieden de beste manier voor JavaScript front-ends om configureerbare menu's in Drupal te gebruiken. Hierdoor kan een front-end-ontwikkelaar eenvoudig menugegevens consumeren om een navigatie te tonen zonder deze hard te coderen. In eenvoudig Nederlands: dit betekent dat ook niet-ontwikkelaars applicatiemenu's kunnen beheren zonder code te schrijven.

De voordelen van Drupal 10

 • Veiliger dan ooit

  Drupal 10 is gebouwd met veiligheid als één van de belangrijkste uitgangspunten. Door de integratie van Symfony 6.2 en PHP 8.2 (bekend door de verbeterde beveiligingsfuncties) en doorlopende beveiligingsupdates, zijn websites beter dan ooit beschermd tegen cyberaanvallen.

 • Leveren van topprestaties

  Drupal 10 is ontworpen voor prestatie-optimalisatie, gebruikmakend van functies zoals ‘lazy loading’, responsive afbeeldingen en Big Pipe-functionaliteit om snelle en responsive websites te leveren. Creëer positieve gebruikerservaringen, vooral op mobiele apparaten!

 • Schaalbaarheid in complexiteit

  Drupal is gebouwd om te groeien. Van het bouwen van grote, complexe websites tot het beheren van meerdere projecten: de schaalbaarheid van het CMS maakt Drupal veelzijdiger en gebruiksvriendelijker dan ooit. Stuur moeiteloos en naadloos op groei vanuit één systeem.

 • Vloeiend in meerdere talen

  Drupal 10 biedt geavanceerde meertalige ondersteuning, waarmee eenvoudig meertalige websites kunnen worden gemaakt – handig als je in meerdere landen actief bent! Vereenvoudig vertaalbeheer, taaldetectie en het afstemmen van content op basis van locatie voor het bereiken en bedienen van een wereldwijd publiek.

 • Modulaire architectuur

  De kracht van Drupal 10 ligt in de modulaire structuur en architectuur van het systeem. Met duizenden beschikbare modules biedt het platform ongeëvenaarde flexibiliteit in het ontwikkelen van websites. Van eenvoudig blog tot compleet e-commerceplatform: Drupal voorziet in elke behoefte.

 • De kracht van de community

  De grote, actieve gemeenschap van ontwikkelaars, ontwerpers en gebruikers is de grootste aanjager van prestatieverbetering, platformoptimalisatie en algeheel gebruiksgemak. De community bouwt ook voor Drupal 10 samen aan een innovatie, optimalisatie en verbetering.

Doorlopend nieuwe features en upgrades

Zoals beloofd bij de lancering van Drupal 10: er worden vaker, sneller en meer nieuwe features gepresenteerd. En die belofte wordt nagekomen. Zo zijn er met de komst van ‘10’ ook een aantal modules beschikbaar, die met ‘9’ nog niet beschikbaar waren, bijvoorbeeld de veelgevraagde OpenAI-integratie. Eerder werd ook al Drupal 10.1 gepresenteerd, een feature release boordevol verbeteringen. Het customizen van website-design is nu nog makkelijker, diverse functionaliteiten en navigatie-tools worden beter ondersteund en contentbeheer en -creatie is nog specifieker afgestemd op de wensen en verwachtingen van gebruikers.

De vijf pijlers van Drupal 10 

Zoals gezegd: de fundering, gelegd met Drupal 8 en 9, is blijven staan bij Drupal 10. Wat werkt, werkt nog steeds en zelfs nog beter. Wel is voor Drupal 10 veel oude code, principes die sinds het begin van Drupal 8 onderdeel van het platform waren, verwijderd. Omdat technisch inmiddels vrijwel alles mogelijk is, werken Drupal-partners en -gebruikers nauw met elkaar samen. Want digitaal innoveren doe je niet alleen, maar met elkaar. De geïntegreerde feedback, ideeën en oplossingen voor het maximaliseren van gebruikersgemak bevestigen de positie van Drupal 10 als één van de meest populaire open source CMS'en ter wereld.

Let op: Drupal 9 is officieel ‘end-of-life’ 

Drupal 9-gebruikers opgelet: Drupal 9 is sinds 1 november 2023 officieel end-of-life. Het platform wordt niet langer ondersteund en onderhouden. Er volgen geen nieuwe versies van Drupal 9. Het platform draait op verschillende softwareprojecten, waaronder Symfony 4, CKEditor 4 en Twig 2, welke stuk voor stuk end-of-life zijn. In januari 2024 is ook de ondersteuning voor het geautomatiseerde testplatform DrupalCI voor Drupal 9 gestopt.

In praktijk betekent het einde van de levenscyclus van Drupal 9 ook dat er geen beveiligingsupdates meer geboden worden. Hierdoor bestaat de kans dat applicaties mogelijk niet goed meer werken en websites die op Drupal 9 draaien kwetsbaar zijn voor beveiligingsrisico’s. Let op: ook ondersteuning van Internet Explorer is end of life. Support voor deze versie is verwijderd in de nieuwste versie.

Updaten, upgraden of overstappen? Bel ons!

Als Drupal-partner helpen wij je bij het versterken van jouw online aanwezigheid en het behalen van digitale doelstellingen. Ben je benieuwd hoe je met de Drupal-technologie en de kennis van Synetic het perfecte content management systeem voor jouw organisatie inricht? Onze specialisten vertellen je hier graag alles over. Natuurlijk kun je ook met al je vragen over het updaten van het Drupal-CMS of een zorgeloze overstap naar Drupal 10 bij ons terecht. Neem direct contact met ons op! Check in de tussentijd de zes belangrijkste take-aways bij DrupalCon 2023.