Synetic viert Drupal's 20ste verjaardag met... Bert Boerland!

Drupal autoriteit van het eerste uur Bert Boerland start als Head of sales & marketing bij Synetic. Ter ere van Drupal's 20ste verjaardag op 15 januari 2021 deelt hij een bijzonder verhaal over dit krachtige open source cms.

Foto van Bert Boerland die in het publiek zit bij een talk
12 januari 2021

We gaan terug naar 2001, 15 januari om precies te zijn. Het was guur in Antwerpen, 2 graden onder nul en winderig. Het was een memorabele dag, want on this day ging Wikipedia online. Op diezelfde dag 20 jaar geleden zette Dries Buytaert vanaf zijn zolderkamer in Antwerpen de eerste versie van een soort blog software online die hij ‘Drupal’ noemde.

Deze software hadden Dries en een aantal mensen vanuit de hele wereld gebruikt voor zijn website drop.org om te discussiëren over wat later Web2.0 is gaan heten, een ‘open semantic web’. Een site waar nerds nieuwe internettechnieken bespraken. Een site die eigenlijk ‘dorp.org’ had moeten heten omdat het een kleine plek online betrof waar je samen discussieert over het leven, het universum en alles – net als op het dorpsplein met je buren.

Maar door een typo op 15 januari 2001 werd dorp.org ‘drop.org’ en werd de bijbehorende software daarom ‘Drupal’ gedoopt. Qua klank en uitspraak gebaseerd op het Nederlandse woord druppel. Geheel volgens de zeitgeist toentertijd werd de software ‘open gemaakt’. Net als bij Wikipedia mocht iedereen meeschrijven en zo Drupal helpen verbeteren. Een keuze die 20 jaar later zeer succesvol blijkt te zijn, want waar honderden andere niet open cms’en uit die tijd al lang verloren zijn gegaan, bruist Drupal op haar 20ste verjaardag als nooit tevoren.

De nerd op de zolderkamer in Antwerpen, Dries Buytaert, werd de CTO van een miljarden bedrijf. Het rebelse van de puber Drupal werd na 20 jaar algemeen geaccepteerd en de implementaties gingen van huis-tuin-en-keukenblogs naar installaties voor het MKB en grote ondernemingen. Het gezellige dorp werd een stad en daarna een metropool en fungeert nu als centrale hub van en naar andere grote open systemen.

Drupal bruist op haar 20ste verjaardag als nooit tevoren.
Bert Boerland , Head of sales & marketing Synetic

Wat al die jaren bleef waren twee belangrijke zaken. De broncode van het systeem was, is en blijft open. De innovatie die hiermee gepaard gaat, zorgt ervoor dat bedrijven die deze software gebruiken -zoals Synetic- op de schouders van reuzen staan. Daarmee krijgen hun klanten heel veel standaard zaken ‘gratis’ en blijven zij profiteren van innovatieve ontwikkelingen, nu en in de toekomst. Synetic koos 15 jaar geleden al voor Drupal en levert met future proof implementaties zo ook al bijna vanaf het begin van Drupal de meeste waarde voor haar klanten.

Het tweede wat gebleven is in de afgelopen 20 jaar, is de gemeenschap rondom de code. Zonder mensen geen code, zonder gemeenschap geen open source software. De gemeenschap zelf veranderde overigens wél; het dorp werd een stad en daarna een metropool. De verbintenis, vriendschappen en het respect tussen haar inwoners bleef onveranderd en zorgt ervoor dat de community blijft ontwikkelen aan nieuwe functionaliteit, bugs verhelpt en security problemen oplost. Ook Synetic is actief binnen de Drupal community en geeft onder andere door software code te ontwikkelen terug aan de gemeenschap.

Het is 15 januari 202In1. Een van de nerds die 20 jaar geleden mee schreef op drop.org was een Nederlander: Bert Boerland. Vanaf het prille begin deed hij mee en ondanks dat hij toen de enige niet programmeur was, heeft Bert altijd veel bijgedragen aan de gemeenschap. Zo registreerde hij het domein drupal.org en gaf hij het aan de gemeenschap, organiseerde hij twee wereldwijde Drupal Conferenties, was hij board member van de globale Drupal Association, startte de Nederlandse jaarlijkse Drupal conferentie DrupalJam, waarvan hij er uiteindelijk meer dan 15 organiseerde en was een van de oprichters van de Stichting Drupal Nederland.

Bert Boerland nieuw lid van de Synetic familie

Bert Boerland nieuw lid van de Synetic family

Synetic is als gebruiker en bijdrager van het open source cms Drupal dan ook zeer verheugd te kunnen melden dat deze jong van geest oudgediende van de Drupal gemeenschap zich aansluit bij onze digital family. Bert zal als Head of sales & marketing en MT lid binnen Synetic mede richting geven aan de toekomst van het bedrijf. Hiermee verstevigt Synetic haar goede band met de Drupal gemeenschap nóg meer en gaan we samen op naar de toekomst, naar 15 Januari 2041.

Wil je meer informatie over Drupal? Neem gerust contact met ons op! We zijn er om jou en je business verder te helpen. Want we willen niet alleen samen met de Drupal community naar 2041, we willen samen met jou en al onze klanten de toekomst maken.

Synetic werkt samen met