Drupal’s nieuwe no-code Layout Builder

Voor campagnes kan het handig zijn om flexibel in te delen pagina’s te maken en in een ideale wereld kan zoiets heel eenvoudig met drag ‘n drop. Deze manier van pagina’s opbouwen zullen veel mensen kennen van aanbieders van gratis websites. Zo kunnen webbeheerders volgens het no-code principe op eenvoudige wijze zelf pagina’s maken zonder een programmeur nodig te hebben. Drupal 8 biedt dezelfde eenvoudige functionaliteit nu ook, maar gaat een stap verder met betrekking tot dynamische content en flexibiliteit.

Laptop met Drupal no-code layout
21 januari 2019

Blokkendoos

De Layout Builder kan worden gezien als een blokkendoos waarmee bepaalde blokken in een gekozen stramien kunnen worden geplaatst. Je kan specifieke landingspaginacontent, zoals een paginabrede header, mengen met andere inhoud vanuit het eigen CMS. Zo kan er bijvoorbeeld een dynamisch lijstblokje worden gemaakt met highlights of een automatisch vernieuwend agendablok.

Er bestaan veel standaardblokjes vanuit het CMS, maar Synetic heeft ook een eigen verzameling herbruikbare blokken en maakt naar behoefte ook flexibele blokken op maat. Met dit arsenaal aan blokken kunnen vele (tijdelijke) landingspagina’s en overzichten worden gemaakt om vanuit bijvoorbeeld een nieuwsbrief naar door te verwijzen.

Eindelijk een Drupal core module

In Drupal 7 was Layout Builder-achtige functionaliteit alleen mogelijk met community modules zoals Panels en Context. De functies van een aantal van zulke contributed modules zijn nu in het standaard Drupal 8 pakket te vinden. Goede integratie, updates en stabiliteit zijn nu beter geborgd omdat de kwaliteitseisen voor de core strenger zijn. Momenteel is Layout Builder een experimentele module, waar de laatste kleine bugs uitgehaald worden. In mei komt de definitieve versie uit, maar de basis is al goed bruikbaar.

De Koninklijke BAM Groep use case

Synetic heeft voor het webagency van BAM Layout Builder ingezet om een nieuw Drupal platform te maken waarmee ze veel verschillende websites kunnen lanceren.

BAM is bij Synetic op locatie geweest om alle ins en outs te leren van het werken met Layout Builder. Ten opzichte van het huidige Drupal 7 platform is het een verademing om sites mee te bouwen. Ze hoeven zelf niet in de code te werken, maar hebben wel een vrije invulling van pagina’s met bouwblokken en indelingen. Deze zijn door Synetic voor hen ontwikkeld en sluiten naadloos aan op de huisstijl. Zo is er veel flexibiliteit met behoud van een uniforme uitstraling.

Heb jij een vraag over de mogelijkheid van een Layout Builder voor jouw organisatie en hoe je daar dynamische content creëert? Laat het ons weten en we gaan graag het gesprek met jou aan.