Impact upgrade Drupal 8 naar Drupal 9 (deel 2)

Met de aankondiging van Drupal 9 is het belangrijk je voor te bereiden op een upgrade van je huidige Drupal-installatie. In deel 2 van deze driedelige blogreeks leggen wij je uit hoe je eenvoudig de stap naar Drupal 9 maakt.

Groepsfoto
19 oktober 2018

Zoals we in het vorige artikel schreven ligt Drupal 9 op schema om in 2020 gereleased te worden, wat gevolgen gaat hebben voor zowel Drupal 7 als Drupal 8. Drupal heeft als uitgangspunt de laatste 2 versies te ondersteunen, dat zou eigenlijk moeten betekenen dat Drupal 8 nog een tijd ondersteund wordt. De Drupal 7 ‘end-of-life’ ligt namelijk toch pas op 2021. Het wil echter zo zijn dat ook Drupal 8 zijn laatste adem uitblaast op dezelfde datum als die van Drupal 7. Wij lichten toe waarom en wat je kunt doen!

Impact upgrade van Drupal 8 naar 9

Ook Drupal 9 bouwt verder op het populaire framework Symfony. Waar Drupal 8 gebruikt maakt van versie 3, gaat Drupal 9 gebruik maken van versie 4. De end-of-life datum voor Symfony versie 3 ligt ook op eind november 2021. Dit is ook de reden dat Drupal 9 icm Symfony versie 4 zijn intrede zal doen.

Drupal 8 zal na eind 2021 nog worden voorzien worden van updates voor het oplossen van beveiligingsproblemen, maar grote ontwikkelingen zullen er niet meer zijn.

Omdat zowel Drupal 8 als Drupal 9 gebruikmaken van het Symfony framework als fundering zal de overgang naar Drupal 9, in tegenstelling tot Drupal 7, veel eenvoudiger zijn.

Zie dit als het vervangen van onderdelen voor je auto. Op een gegeven moment heb je wellicht nieuwe banden of een motor nodig om aan de veiligheidseisen te voldoen en met je auto op de openbare weg te mogen rijden. Soms sluiten nieuwe onderdelen echter net even anders aan op je auto, waardoor aanpassingen nodig zijn om deze te kunnen monteren. Na deze aanpassingen rijdt je auto weer als vanouds en ziet er nog precies hetzelfde uit.

Bij de ontwikkeling van Drupal 8 is vanaf het begin rekening gehouden met de upgrade naar Drupal 9. Onderhuids verandert er het nodige, maar aan de voorkant blijft alles bij het oude. Als gebruiker en beheerder merk je dan ook bijna niets van de upgrade, behalve dat alles net even beter functioneert.

Jaarlijkse controle

Om ervoor te zorgen dat je huidige Drupal-installatie nog up-to-date is adviseren wij je om jaarlijks een scan te laten doen van je Drupal 8 project.

Hierdoor wordt deze direct getoetst met op compatibiliteit voor Drupal 9. De adviezen die uit de scan voortvloeien kunnen dan als onderhoud ingepland worden, om ervoor te zorgen dat je gereed bent voor de upgrade naar Drupal 9.

Wil je weten of je klaar bent voor de upgrade van Drupal 8 naar Drupal 9? Neem dan vrijblijvend contact met ons op wij kunnen snel de resultaten met je delen!

Blogs gerelateerd aan release Drupal 9

Lees de driedelige blogreeks m.b.t. de release van Drupal 9