Welke migratiestrategie kies jij? (deel 3)
In de vorige twee artikelen hebben we uitgelegd hoe de roadmap naar de release van Drupal 9 in 2020 eruitziet en wat de gevolgen zijn voor applicaties die gebouwd zijn in Drupal 7 en 8. In dit artikel duiken we dieper in op de migratieopties voor Drupal 6 en 7 applicaties en de voor- en nadelen.
Hoewel de Drupal Community nog druk bezig is met het opzetten van betaalde Long Term Support (LTS) programma’s voor Drupal 7 en 8. Is er uiteindelijk geen ontkomen aan dat er een upgrade moet komen naar een nieuwere versie van dit populaire CMS. Zoals in deel 2 van onze blogreeks beschreven is de transitie van Drupal 8 naar 9 slechts een upgrade en vrij eenvoudig door te voeren. Echter is het voor Drupal 7 applicaties complexer en is het verstandig om de verschillende migraties opties goed af te wegen.
Drupal 8 sterk in content migratie
Gelukkig biedt Drupal 8 veel mogelijkheden voor het migreren van content of maatwerkoplossingen vanuit Drupal 7, maar ook het migreren vanuit Drupal 6 is over nagedacht. Ontwikkelaars kunnen gebruikmaken van de ijzersterke Migration API, die binnen Drupal wordt meegeleverd. Deze dient als basis voor de standaard Drupal content, maar ook voor maatwerkoplossingen.
De Migration API faciliteert bij het onttrekken, aanpassen en importeren van de data naar Drupal 8. Inmiddels heeft Synetic al meerdere malen diverse trajecten met behulp van deze Migration API succesvol gemigreerd. Zo hebben we het migratietraject van o.a. Bel-me-niet Register, Bejo en Movisie verzorgd.
Migratie strategieën
Er zijn verschillende manieren hoe je een migratie traject aanvliegt, de twee belangrijkste bij een migratie van deze omvang zijn de volgende:
- Big Bang Migration
- Phased Migration
Voor beide strategieën is wat te zeggen en hebben zo hun voor- en nadelen.
De Big Bang Migration
Veel organisaties, met name nieuwe klanten, kiezen voor deze strategie. De wens voor een geheel nieuwe applicatie, herinrichting van content en een re-design is groter dan de wens om de huidige applicatie te optimaliseren en gefaseerd over te zetten naar Drupal 8.
Een groot voordeel van deze route is dat je opnieuw naar de applicatie gaat kijken en het doel van het traject en de te ontwikkelen onderdelen gaat bepalen. Je neemt afscheid van oude koppelingen en systemen met veel legacy en daarmee reset je ook de lifecycle van je applicatie.
Een nadeel van deze route is dat het vaak wel een kostbare stap is, aangezien de oude applicaties vaak als basis functionaliteit worden gezien en er daarnaast nog nieuwe wensen zijn. Alle bestaande onderdelen, waar al veel tijd en energie in is gaan zitten, moeten weer opnieuw bekeken en ontwikkeld worden. Dit maakt het kostbaar en slokt daarmee ook een groot deel van je projectbudget op. Het inschatten van kosten wordt daarmee ook lastiger, omdat het project minder goed te overzien is.
De voordelen van een Big Bang migratie:
- Frisse blik, nieuwe applicaties worden met nieuwe doelen ontwikkeld.
- Lifecycle van je applicatie wordt gereset, vaak is dit voor onderdelen die Business Critical positief.
- Alles wordt in één keer aangepakt en opgeleverd.
De nadelen van een Big Bang migratie:
- Veel veranderingen kunnen plaatsvinden voor een organisatie.
- Hoge kosten op korte termijn.
- Je begint vanaf scratch, dat brengt over het algemeen meer risico of fouten met zich mee.
- Inschatting van de kosten is veel moeilijker te maken, omdat je veel meer moet overzien
Phased Migration
Een andere weg die je kan bewandelen is de Phased Migration. Door middel van het opstellen van een roadmap worden de te ontwikkelen onderdelen als mijlpalen over een tijdlijn van maanden of een aantal jaar verspreid. Iedere keer wanneer een mijlpaal behaald is, wordt het onderdeel dat opgezet is in Drupal 8 geïntegreerd in de bestaande Drupal 6 of Drupal 7 applicatie.
Heb je bijvoorbeeld een nieuwsoverzicht die je graag aan wilt pakken? We richten nieuws dan in voor je, we zorgen ervoor dat alle content wordt overgezet en dat het nieuwsonderdeel ontsloten kan worden via een API binnen je huidige applicatie. Het is daarna alleen een kwestie van dit onderdeel integreren binnen je Drupal 7 installatie. Deze manier van data vs. presentatie scheiden, noemen we decoupled. Ditzelfde principe wordt ook toegepast binnen mobiele apps, maar is inmiddels binnen het web steeds toegankelijker en makkelijker geworden.
Een groot voordeel van deze strategie is dat je het budget in kleinere stukken ophakt en verspreid over een langere tijdslijn. Een nadeel is dat het langer duurt voordat je over bent naar een nieuwe applicatie en dat de kosten hoger kunnen komen te liggen dan bij een Big Bang strategie. Dit heeft te maken met dat alle onderdelen eerst geïntegreerd moeten worden met Drupal 6 of Drupal 7
De voordelen van Phased Migration zijn:
- Zelf kiezen welke onderdelen van een website of applicatie wanneer worden gemigreerd
- Kosten worden over een langere periode gespreid
- Geleidelijke migratie
Daartegenover staan ook nadelen:
- Het duurt langer voordat een project volledig is afgerond
- De kosten kunnen mogelijk hoger komen te liggen ten opzichte van een Big Bang migratie
Hulp bij migratie
Heb je hulp nodig bij het migreren van je omgeving vanuit Drupal of vanuit een ander framework. Wij denken graag met je mee en kunnen je adviseren welke strategie je het beste kan kiezen. Welke keuze je ook maakt voor de migratie, zorg er altijd voor dat deze aansluit bij de algehele roadmap die je organisatie voor ogen heeft.
Mocht je graag willen dat we met je meedenken. Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Blogs gerelateerd aan release Drupal 9
Lees de driedelige blogreeks m.b.t. de release van Drupal 9.
- Deel 1: Drupal eindigt, wat zijn je opties
- Deel 2: Impact upgrade Drupal 8 naar 9
- Deel 3: Welke migratiestrategie kies jij? (huidige blog)