Synetic en Apigee gaan samen betere developer portals ontwikkelen

Soms heb je zo'n moment waarop je denkt: dit is een goeie zet. Bij Synetic hadden we dit laatst nog. Wat er gebeurde? We gingen een partnerschap aan met Apigee: leader in APIs. Waarom dat zo'n goede zet was en wat het voor jou betekent, vertellen we je nu.

Twee mensen die elkaar de handschudden
14 januari 2019

Apigee (je zegt 'eppedjie') timmert stevig aan de weg. Het bedrijf uit Californië werd in november 2016 overgenomen door Google. Als dat met je gebeurt, weet je dat je iets goeds opgezet hebt. Apigee biedt bedrijven een API-platform waarmee ze hun data of diensten op de meest effectieve manier kunnen uitwisselen.

Data verkopen

Het fenomeen API bestaat al een tijdje. Na verloop van tijd ontstond de behoefte om van API's verkoopbare producten te maken. Dat had alles te maken met de groeiende waarde van data. Bedrijven kregen en krijgen steeds meer door dat als je je data netjes opslaat, je het kunt verkopen.

Het gebruik van een API is meestal niet gratis. Vaak betaal je voor toegang tot de plek waar je data haalt, maar ook voor de data zelf.

Een goede API, gekoppeld aan waardevolle data is voor elk bedrijf een mooi verdienmodel. Zo verkoopt TomTom bijvoorbeeld zijn kaartgegevens, zodat je ook je vanuit andere applicaties kunt navigeren. API's zijn het geheim achter het succes van veel bedrijven.

Maar hoe zit het nu met Apigee?

Apigee combineert API's. Het zorgt ervoor dat je als bedrijf je waardevolle data op de juiste manier kunt delen. Het laat jouw data zo soepel en veilig mogelijk zijn weg naar andere applicaties vinden. Op elk platform en elk apparaat.

Hoe ziet dat er in de praktijk uit? Een mooi voorbeeld is de onlangs opgestarte samenwerking tussen Transavia en ABN AMRO, mogelijk gemaakt door Apigee. De luchtvaartmaatschappij biedt passagiers de mogelijkheid online meerdere vliegtickets te kopen en via Tikkie direct het bedrag terug te kunnen vragen.

Zo veel API's gebruiken als je wilt

Met het cross-cloud-platform Apigee Edge maak je op een veilige en overzichtelijke manier gebruik van een oneindig aantal verschillende API's. Zie het als een soort accountmanagement-tool – maar dan voor API's.

Je kunt daarnaast met Apigee zelf in de gaten houden hoe vaak en door wie jouw data gebruikt wordt. En, last but not least: je krijgt ervoor betaald.

API-proxy

Als je met Apigee werkt, gaat al je API-verkeer via een tussenlaag: een API-proxy. Ontwikkelaars maken niet direct contact met jouw dienst of data, maar doen dat via die proxy. Dat heeft verschillende voordelen.

Je kunt zo'n API-proxy zien als een soort façade die vóór jouw back-end hangt. Hij zorgt voor de beveiliging en autorisatie van jouw data. Tegelijkertijd analyseert en monitort hij het gebruik en de snelheid, en verzorgt hij de financiële afhandeling van de overdracht.

Met Apigee wordt al jouw data op een eenduidige manier uitgewisseld. Daardoor kunnen app-ontwikkelaars jouw diensten makkelijker gebruiken. Je kunt zelf ondertussen aan de achterkant gewoon dingen aanpassen (bijvoorbeeld veranderen van webhost), zonder dat afnemers daar iets van merken.

Synetic en Apigee

Mooi bedrijf, dat Apigee. Waar zit precies de link met Synetic?

Apigee heeft veel klanten, over de hele wereld. Van kleine start-ups tot grote multinationals. Veel van die klanten hebben een developer portal: een user interface voor ontwikkelaars. Een developer portal is de plek waar ontwikkelaars API's met elkaar uitwisselen.

Een van de klanten van Apigee is ook een klant van Synetic: KPN. Toen KPN ons vroeg hun developer portal, KPN API Store, een opfrisbeurt te geven, kwamen we in contact met Apigee. En wat denk je? Liefde op het eerste gezicht.

Betere developer portals

De meeste klanten van Apigee die een developer portal hebben, gebruiken een standaardversie. Met een beetje geluk staat hun eigen logo erboven. Ze besteden er weinig aandacht aan – en dat is waar Apigee verandering in wil brengen. Kort gezegd: Apigee wil zijn klanten betere developer portals geven. En daar mag Synetic ze bij helpen.

Voor Synetic is deze samenwerking een mooie kans om het verschil te gaan maken voor een heleboel klanten. Dat gaan we doen door goede, mooie, op maat gemaakte developer portals te bouwen.

Door én voor developers

Nog even: wat is er zo bijzonder aan developer portals? Waarom verdienen ze speciale aandacht?

Developer portals zijn, zoals de naam al doet vermoeden, echt bedoeld voor ontwikkelaars. Mensen met technische kennis, die kwaliteit van prutswerk kunnen onderscheiden. Zij moeten met plezier in zo'n portal kunnen werken én er goed met andere developers kunnen samenwerken. Als ontwikkelaars van een bedrijf hun neus ophalen voor hun eigen developer portal, gaat er natuurlijk iets niet goed.

Trots

In het data- en API-tijdperk is een developer portal van toenemend belang voor organisaties. Een plek waar je je diensten etaleert en waar developers eenvoudig hun weg moeten kunnen vinden.

Bedrijven én developers: een doelgroep waar we bij Synetic natuurlijk graag voor werken. We hopen de komende jaren voor KPN en andere organisaties op dit gebied nog veel te kunnen gaan betekenen.

Wil je meer informatie over Apigee? Of over de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Aarzel niet, en laat het ons weten!