Synetic en Triple lanceren hoogstaand cloudplatform

Synetic en Triple sloegen een paar maanden geleden de handen ineen. Het resultaat? Een state-of-the-art cloudplatform, draaiend op Kubernetes en ontwikkeld volgens de modernste hostingprincipes.

Logo synetic en triple
3 april 2019

Flexibele samenwerking tussen hosting, webapplicaties en websites

Ruim vijf jaar geleden ontwikkelden Synetic en Triple een gespecialiseerde hostingomgeving. Omdat deze omgeving moeite kreeg om mee te gaan in de huidige behoeften, was het tijd voor vernieuwing. Een mooi moment om het radicaal anders te gaan doen.

Synetic en Triple zetten een projectteam op en creëerden een visie voor een nieuwe hostingoplossing. Het uitgangspunt daarbij was de behoefte aan flexibiliteit, snelheid en beheersbaarheid. Een in hoge mate op Drupal gestandaardiseerde oplossing op basis van dedicated servers bleek te stug. Hoe ontwikkel je een platform dat wél de flexibiliteit biedt die nodig is om verschillende webtechnologieën in te zetten en snel te kunnen reageren op de behoeften van een klant?

Gedurende een paar maanden kwam het projectteam op wekelijkse basis samen. Vandaag presenteren Synetic en Triple het resultaat van hun samenwerking: een fonkelnieuw, eigentijds en hoogstaand hostingplatform, gebouwd in de cloud met Docker-containers en Kubernetes.

Innovatieve technologie beschikbaar en betaalbaar gemaakt

Cloudhosting heeft de toekomst, en vormde het uitgangspunt voor het nieuwe hostingplatform. Van de grootste cloudproviders was Google Cloud de best passende optie. Google Cloud stond niet alleen aan de wieg van Kubernetes, het go-to open source systeem voor moderne cloud hosting, maar biedt ook de hoogste performance met de meeste features.

Kubernetes (Grieks voor stuurman) werkt met containers. Het systeem draait applicaties op een cloudserver, en isoleert daarbij processen door ze in zogenaamde Docker-containers te plaatsen. Dit zorgt voor een enorme toename in flexibiliteit, snelheid en veiligheid. De containers zijn lichtgewicht virtual machines, die geen hele machine emuleren, maar alleen de minimaal nodige elementen ervan.

Google loopt op het gebied van containerhosting voorop en gebruikt de technologie intern al meer dan tien jaar. Tot nu toe maakten vooral Google's grootste enterprise-klanten er gebruik van. Synetic en Triple maken Kubernetes met het nieuw ontwikkelde cloudplatform ook voor het midden- en kleinbedrijf beschikbaar én betaalbaar.

Componenten beheerst managen

Op het nieuwe hostingplatform kunnen verschillende versies van applicaties gedraaid worden, met out-of-the box support voor diverse PHP- en JavaScript-frameworks. Drupal is daarbij niet langer de monolitische oplossing, maar één van de pijlers in een nieuwe microservices-architectuur met diverse draaiende componenten.

Naast Drupal werkt Synetic veel met Symfony, Node.js en Vue.js. Ook andere software als Redis cache, Solr, Elasticsearch en Thumbor (voor smart photo thumbnails) is snel te integreren. Kubernetes maakt het op een beheerste manier managen van die componenten eenvoudig en biedt de flexibiliteit om per klant andere componenten te draaien.

Korte time to market

Met het cloudplatform krijgen klanten door de inzet van GitLab’s CI/CD-pijplijnen (Continuous Integration and Delivery) een aanzienlijk kortere time to market. Elke release kan automatisch getest worden en klanten zien nieuwe functies snel op hun website gerealiseerd, zonder beperkt te worden door vaste releasemomenten of tweewekelijkse slots.

Op het platform kan, bij wijze van spreken, met een druk op de knop een volledig nieuwe applicatie gedraaid worden, in een eigen hostingomgeving. Een nieuwe instantie van een zelfde soort site in multi-site setups, zonder dat de één de ander negatief beïnvloedt, en met een eigen database. Zo kunnen bijvoorbeeld snel campagnes opgezet worden en zijn er mogelijkheden voor A/B-testen. Op die manier komen bedrijven er direct achter of de user experience van hun website aansluit bij de verwachtingen van bezoekers.

Automatisch schalen

Kubernetes staat aan het roer van het platform en bestuurt het geheel. Het schuift nieuwe containers naar voren wanneer er meer verkeer komt en haalt containers weg als het rustiger is. Als er een container omvalt, zorgt het zelfhelende systeem automatisch voor een nieuwe. In de opstelling van Synetic en Triple zet hij zelfs tijdelijke testomgevingen op, wanneer daarom gevraagd wordt.

Waar klanten met een VPS vaak veel betalen voor capaciteit die ze niet gebruiken, is dat nu niet meer aan de orde. Zo kunnen bedrijven buitengewoon efficiënt omgaan met hun system resources. Klanten die werken met een OTAP-straat (ontwikkeling, test, acceptatie en productie), kunnen alles wat ze buiten kantoortijden niet gebruiken, uitzetten. Pay per use als het ware; daarmee bespaart het platform hen onnodige kosten.

Betaalbare High Availibility

Door GitOps en Terraform te omarmen, wordt de hosting op het nieuwe platform op een andere manier aangepakt. Van imperative naar declarative: Terraform beschrijft wat het systeem op elk moment moet doen. Kubernetes bedenkt daarbij de stapjes die gezet moeten worden. Alle aanpassingen aan de hostingomgeving staan net als de applicatie met GitOps in versiebeheer en worden gepeerreviewed. Klanten krijgen hiermee High Availability zonder daarvoor diep in hun portemonnee te moeten graven.

Combinatie van nieuwe technologie in standaardpakketjes

Het unieke aan het nieuwe hostingplatform en de toepassing van Kubernetes is de manier waarop een combinatie van nieuwe technologie aangeboden wordt in de vorm van standaardpakketjes. Dankzij de schaalbaarheid van het platform worden kleinere klanten met hoge eisen in een gemeenschappelijke cloudomgeving bediend, terwijl grotere klanten gefaciliteerd worden in een eigen cloudcluster. Een mooie synergie, waarmee het cloudplatform twee verschillende typen klanten bedient.

Nieuwe energie

Nieuwe technologie biedt nieuwe mogelijkheden en zorgt voor nieuwe energie. Daarom investeerden Synetic en Triple er vol overtuiging in. De partners helpen met dit nieuwe platform een groot deel van hun klanten de toekomst in. De samenwerking tussen beide bedrijven heeft met de ontwikkeling van het platform bovendien een nieuwe dimensie gekregen. Ze versterken elkaar meer en meer, op technisch én inhoudelijk vlak.

De werelden van DevOps, hosting en productie komen met het Kubernetes-platform dichter bij elkaar. De nieuwe tech stack motiveert bovendien, en zorgt ervoor dat de mensen die het cloudplatform ontwikkelen nog meer voldoening uit hun werk halen. Met een gezamenlijke inspiratiesessie verrichtten Synetic en Triple gisteren de officiële kick-off van het cloudplatform. Een event waarbij mensen van beide bureaus elkaar beter leren kennen, ze elkaar enthousiast maken voor deze nieuwe technologie en ze hun kennis uitbreiden. Maar waar ook het glas geheven wordt op het neerzetten van een toekomstbestendig hostingplatform.