Dit zijn de trends als het op Drupal aankomt

Het event Drupaljam is ooit gestart om samen discussies te kunnen voeren over Drupal, een content management platform dat gebruikt wordt om websites te ontwikkelen waarmee digitale transformaties en online ambities gerealiseerd worden. Inmiddels is Drupaljam uitgegroeid van een clubje van 40 personen tot een professioneel evenement dat honderden bezoekers aan zich bindt.

Foto van drie mannen aan de round table op Drupaljam
29 november 2021

Hans van Wezenbeek is senior backend software engineer bij Synetic een heeft ruim 10 jaar ervaring met Drupal. We kijken met hem terug op Drupaljam ’21, onderdeel van DrupalCon Europe. Welke talks zijn hem bijgebleven en met welke trends moeten we rekening houden als het op Drupal technologie aankomt?

Hoe zet je een Digital Experience Platform precies in?

‘’Een DXP, Digital Experience platform, is meer dan ooit een hot topic. Het is een leuke marketingterm, maar de invulling is nog onbekend. Ik merkte bij de geïnterviewde mensen aan tafel dat het voor hen niet duidelijk is wat het precies inhoudt, hoe het werkt en hoe je het kan gebruiken. Zo voelt het voor mij persoonlijk ook een beetje, dus het was fijn om te horen dat het bij meer mensen speelt.”

Om klanten aan je te binden, moet je meer in je mars hebben dan een strakke website: het liefst geef je elke bezoeker een ervaring op maat. Waar ze ook contact met je zoeken – via je site, app, mail of chat. Gelukkig hoef je dat niet per kanaal in te richten en bij te houden. Op een Digital Experience Platform wordt dit aan elkaar geknoopt, zodat de online personalisatie helemaal onder controle is.

Lees meer over een DXP

Een multi-brand identity provider voor ID&T

‘’Een presentatie die me bij is gebleven is die van Robert Slootjes, Technical Director van Media.Monks. Robert vertelde gepassioneerd over hoe hij een multi-brand identity provider heeft gebouwd voor ID&T, een Nederlands entertainment- en mediabedrijf met 90 evenementen, zoals Thunderdome en Mysteryland achter hun naam. Hij bouwde een flexibel en veilig identiteitsprovider, waar data netjes in opgeslagen wordt, geschikt is voor alle merken binnen ID&T en waar je zonder wachtwoord kunt inloggen. Het resulteerde in een provider waar meer dan 1 miljoen mensen gebruik van maken en met een kostenreductie van 98%.”

‘Driestalk’ over de staat van Drupal

‘’Tijdens DrupalCon is er elk jaar een zogeheten ‘Driestalk’ van Dries Buytaert, de oprichter van Drupal. Dit jaar ging het over end-of-life-schema’s voor verschillende versies en updates over de voortgang van Drupal 10. Zo verwacht Dries dat Drupal 10 gereleased wordt in juni 2022 en ging hij in op de zes strategische initiatieven voor Drupal core, zoals projectbrowser, automatische updates en een nieuw front-end thema. Verder werd de gezondheid van de Drupal-gemeenschap behandeld, waar ik me erg verbonden mee voel, in termen van gedrevenheid van bijdragers. Bijvoorbeeld hoe nieuwe gebruikers en bijdragers aangetrokken kunnen worden door het gemakkelijker te maken om bij te dragen aan Drupal.”

Een fantastisch Drupal event

‘’Drupaljam was een fantastisch event, we waren als Synetic met Bert en Jeffrey dan ook prominent aanwezig. Alles stond twee dagen lang in het teken van Drupal en dat vond ik als fanatiekeling natuurlijk erg leuk. De keuze voor de talkshows gaf het event een professionele uitstraling en de organisatie zat goed in elkaar. Ik heb met plezier geluisterd naar alle sessies, talkshows en presentaties.”

Mix van business en techniek

‘’Dit keer was Drupaljam natuurlijk anders door de coronatijd, aangezien het een online event was. Normaal gesproken heb je meerdere ruimtes waar verschillende presentaties worden gehouden, als software engineer ging je dan vooral naar sessies over development. Dit jaar vonden de sessies plaats vanuit een ruimte, waardoor er gekozen werd voor een mix van business en techniek. Ik moet zeggen dat ik deze invulling heel leuk vond, want óók als software engineer vond ik de round tables over business interessant om naar te luisteren. Deze mix is nieuw, maar is zeker leuk om mee te nemen naar Drupaljams in de toekomst.’’

Drupal business talk met Bert Boerland

Welke trends zien we wanneer het aankomt op open source technologie Drupal en de markt? Experts Matthijs van der Pol, Martijn Hermans, directeur van Betawerk, Bert Boerland, head of sales en marketing bij Synetic en Henk Beld, senior technical accountant manager bij Acquia gaan tijdens Drupaljam '21 in gesprek over de business en de toekomst. Bekijk het interview!

Synetic werkt samen met