Samenwerking met LVNL resulteert in verbeterde CCIS-applicatie voor luchtverkeersleiders

Vanuit een nauwe samenwerking tussen Synetic en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) werken we aan de ontwikkeling van de Critical Communication and Information System (CCIS) applicatie. Deze applicatie voorziet luchtverkeersleiders van essentiële informatie zoals de bezetting van landingsbanen, actuele weersomstandigheden en toegang tot gedetailleerde kaarten. Deze informatie is cruciaal voor het veilig en efficiënt beheren van het luchtverkeer.

Real-time informatie: onmisbaar voor luchtverkeersleiders

Als frontlinie-experts vertrouwen luchtverkeersleiders op de CCIS-app om snel te reageren op veranderende omstandigheden en om complexe beslissingen te nemen in het beheren van het luchtverkeer. De real-time gegevens en functionaliteiten van de app stellen hen in staat om met vertrouwen te handelen, waardoor veiligheid en efficiëntie worden gegarandeerd in elke situatie.
 

Uitdagingen

De grootste uitdagingen in 2024 komen voort uit het werken met een gesloten systeem, vooral omdat Drupal, het CMS dat we gebruiken, vaak afhankelijk is van publieke repositories die niet direct toegankelijk zijn. Dit betekent dat alles wat van buitenaf wordt geïmporteerd, eerst grondig moet worden gescand. Bovendien werken we met een ouder besturingssysteem, waardoor sommige moderne technieken niet kunnen worden gebruikt.

Om deze uitdagingen te overwinnen, zijn er slimme oplossingen geïmplementeerd. Een van deze oplossingen is het gebruik van een RPM (Red Hat Package Manager) voor het installeren van de software. Dit zorgt ervoor dat alle benodigde bestanden op de juiste plaats terechtkomen, de database correct is ingericht en dat het systeem zonder problemen functioneert. Dit vervangt de gebruikelijke CI/CD (Continuous Integration/Continuous Deployment) processen en Composer.

Een andere creatieve oplossing is het exporteren van de inhoud vanuit Drupal naar een statische webapplicatie. Deze opzet zorgt ervoor dat de applicatie efficiënt en los van Drupal kan werken. Daarnaast maken we gebruik van verschillende applicaties binnen het systeem, zoals de layout editor voor het bewerken van schermen en de supervisor input editor, waarmee supervisors wijzigingen kunnen delen met andere luchtverkeersleiders.