De verbindende techniek voor meer gepersonaliseerde websites

Als student Software Engineering aan de Hogeschool van Amsterdam deed Luke zijn afstudeeronderzoek bij Synetic. Op welke manier kunnen bedrijven inspringen om meer gepersonaliseerde websites aan te bieden aan hun bezoekers? Hij is met vlag en wimpel geslaagd en in dit blog lees je zijn bevindingen!

Sfeerbeeld van een laptop

De markt is continu in beweging en traditionele, statische websites raken steeds minder van belang. Het is steeds meer gewenst om inhoud per persoon of doelgroep te bepalen en het proces er naartoe te vereenvoudigen. Wanneer te laat gereageerd wordt op de klantbehoefte, kan het gebeuren dat een organisatie nieuwe klanten misloopt of zelfs bestaande klanten verliest. Dus, op welke manier kunnen bedrijven inspringen om meer gepersonaliseerde websites aan te bieden aan hun bezoekers?

Digital Experience Platform is de verbindende techniek

Een Digital Experience Platform (DXP) is de verbindende techniek die zich richt op digitale gebruikerservaringen en die hiervoor ingezet kan worden. Het biedt veel mogelijkheden om te integreren met externe applicaties om deze vervolgens te integreren met het DXP.

Experience in de context van een DXP omvat de mogelijkheid om de prestaties, effectiviteit en bruikbaarheid van ervaringen die door het platform mogelijk worden gemaakt te beoordelen en voortdurend te verbeteren. Hierbij zijn methodieken zoals persona gebaseerde modellering en journey mappings van toepassing gedurende het hele klantenproces. Er wordt hier personalisatie toegepast voor een afzonderlijke klantervaring op basis van eerder vertoond gedrag van de gebruiker, AI/ML technieken en externe gegevensbronnen.

Gartner geeft aan dat een DXP een omgeving moet bieden voor gebruikers om in te kunnen samenwerken en om informatie uit te wisselen. Content management binnen een DXP zorgt voor effectiviteit, integriteit en toegankelijkheid van informatie voor gebruikers. Het bevat mogelijkheden voor het beheren van klantprofielen, registratie, login en wachtwoordbeheer. Zo is beveiliging, controle en ondersteuning erg belangrijk bij een DXP om vertrouwen te winnen van de eindgebruikers: de bezoekers van een website.

Binnen het platform gaat het voornamelijk over het toepassen van AI, door het gebruik van ML en andere technologieën om betrokkenheid te verbeteren en beslissingen te ondersteunen. Met multi channel support kunnen organisaties één platform gebruiken om ervaringen te bieden via verschillende kanalen. De architectuur moet grootschalig opgezet zijn, zodat steeds groter wordende integraties kunnen worden aangesloten. Met een cloudgebaseerde oplossing biedt dit meer schaalbaarheid en een verbeterde time-to-market.

DXP makkelijk maken voor bedrijven

Diverse bedrijven maken al gebruik van verschillende CRM en marketing automation tools. Om hier meer informatie over te krijgen zijn interviews gehouden met klanten van Synetic; onder andere Bejo Zaden, ROC Midden Nederland, Xerxes Group en KRO NCRV. Uit de resultaten komen tools als Google Analytics en Salesforce naar voren. Deze tools zijn wereldwijd bekend en worden door veel bedrijven gebruikt voor CRM & marketing doeleinden.

De makkelijkste oplossing voor digital agencies of andere technische leveranciers zou zijn als het een DXP kan aanbieden op de markt en dat klanten van het bedrijf deze volledig in gebruik nemen. Helaas is de realiteit anders gebleken dat klanten al gebruikmaken van verschillende CRM/marketing automation tools en meer om data in op te slaan. Om deze tools aan te laten sluiten op het DXP zijn er verschillende integratie tools die dit kunnen automatiseren.

Verschillende marketing tools automatisch integreren

Zo bestaat er een open source workflow automation tool genaamd n8n. Dit is een open source tool waarmee verschillende tools/systemen zoals Hotjar, Google Analytics en Salesforce op geïntegreerd kunnen worden. Het biedt de mogelijk om eigen workflows te creëren aan de hand van een drag and drop functionaliteit, waardoor marketeers deze tool makkelijk kunnen gebruiken.

Een integratie tool als n8n biedt mogelijkheden om eenvoudig een omgeving mee te laten draaien door middel van de verschillende hosting mogelijkheden dat het heeft. Het is laagdrempelig op basis van kosten en implementatie. Een eigen versie van n8n is gratis om te gebruiken en het biedt mogelijkheden om eigen integraties mee te maken.

Conclusie

Een DXP is de verbindende techniek die bedrijven kunnen gebruiken om meer gepersonaliseerde websites aan te bieden. Uit onderzoek bleek dat tools als Google Analytics en Salesforce belangrijk zijn om aan te laten sluiten op het DXP. Een workflow automation tool als n8n biedt hier de ideale oplossing voor om uiteindelijk meer digitale persoonlijke ervaringen aan te kunnen bieden voor eindgebruikers: de bezoekers van een website.

Synetic werkt samen met