Waarom Synetic een Strength-based company is

Als jij bij Synetic werkt, vinden wij wat je goed kunt belangrijker dan wat je niet kunt. Da's niet zomaar een cool statement, het is cruciaal in onze manier van werken. We willen jou beter maken. Niet in alles, maar juist in de dingen die je leuk vindt. Waarin je uitblinkt. Hoe dat precies zit? Dat leggen we je graag uit.

Synetic zoekt meer digitale slimmeriken die hun talenten naar een hoger level willen tillen
25 maart 2019

Beter worden in waar je al goed in bent

Ken je Donald Glover? Hij brak door als acteur in de serie Community. Doet stand-up comedy. Regisseert, produceert en schrijft de tv-serie Atlanta (twee Golden Globe Awards, twee Emmy's), waarin hij ook nog eens de hoofdrol speelt. En ondertussen timmert hij als Childish Gambino (meerdere Grammy's) muzikaal ook stevig aan de weg.

Yep, een echt multitalent. Daar heb je er niet zoveel van. De meeste mensen zijn minder getalenteerd – of in elk geval op wat minder verschillende vlakken – dan Donald Glover. Jij misschien ook wel. Niks om je voor te schamen.

De vraag is wat je doet met het talent dat je wél hebt. Want laten we eerlijk zijn: er zijn ook dingen waarin jij beter bent dan Donald Glover. Dat talent zorgt ervoor dat je goed bent in je werk. Tenminste, zo zou het moeten zijn.

Want wat doe je met je talent? Laat je het rustig sudderen, gebruik je het zo af en toe en probeer je ondertussen ook goed te worden in de dingen waar je géén talent voor hebt? Of accepteer je je zwakheden en doe je er alles aan om nóg beter te worden in waar je goed in bent?

Bij Synetic kiezen we vol overtuiging voor die tweede optie. Met dat doel adopteerden we vorig jaar de StrengthsFinder-methode, en werden we *drum roll* een strengths-based company.

Uniek kwaliteitenprofiel

Voor we ingaan op het waarom, zullen we even kort uitleggen wat de StrengthsFinder-methode inhoudt. Het is zonde van je tijd als je dat zelf moet gaat zitten googlen.

De basis van de StrengthsFinder-methode is een online vragenlijst. Je beantwoordt in een half uur een aantal vragen over jezelf, en krijgt vervolgens een uniek profiel van je eigen talent, onderverdeeld in 34 universele kwaliteiten. Zo krijg je zwart op wit waar je nou echt goed in bent. Best handig om te weten. En best tof om te zien.

Aan de hand van je kwaliteitenprofiel ga je verder denken over hoe jij in je werk alles uit jezelf haalt en hoe je optimaal met anderen samenwerkt. Dat is de methode in een notendop.

Je bent gelukkiger als je je talent gebruikt

Uit onderzoekt blijkt dat het effectiever is te investeren in waar je goed in bent dan te proberen je zwaktes te verbeteren. Ook onderzocht: als je de kans krijgt je talent te gebruiken, vind je je werk leuker en presteer je beter.

Een theorie waar weinig tegenin te brengen valt – maar breng het maar eens in de praktijk!

De strength based culture van Synetic

Altijd in beweging

Dat mensen beter presteren en blijer zijn als ze doen waar ze goed in zijn, geldt voor elke organisatie, in elke branche. Het geldt des te meer als bij bedrijven die constant op de grens van hun vermogen moeten werken. En laat dat nou net zijn wat we bij Synetic doen. Niet dat we dat erg vinden trouwens, het houdt ons juist superscherp.

De omgeving waarin wij werken is constant in beweging. Technologie, software, snelle ontwikkelingen – je snapt het waarschijnlijk wel. We hebben daarnaast veel verschillende klanten en allerlei projecten die even tof en uitdagend als divers zijn.

Die dynamiek is wat ons werk zo leuk maakt, maar ook wat ons dwingt om zelf te blijven bewegen. We ontwikkelen bij Synetic daarom niet alleen strakke websites en applicaties, maar ook onze eigen expertise én het type oplossingen dat we bieden. Dag in, dag uit.

Op de grens van je comfortzone

Je begrijpt dat bij al die beweging geen mensen passen die rustig achterover leunend met een kopje koffie in de hand naar hun beeldscherm staren. Om als bedrijf de beste te worden, moet je ook van je mensen de besten maken. Alles uit ze halen. Hun talent gebruiken, het laten groeien en koesteren. Dat is waarom wij jou aan de grens van je comfortzone willen hebben.

Je hoort het goed: bij Synetic moet je tot het uiterste gaan, elk project weer. We hebben sinds kort zelfs drie drill sergeants (oud-Navy Seals) in dienst, die naast je bureau staan en zo nu en dan in je oor schreeuwen dat je BETER JE BEST MOET DOEN.

Oké, dat laatste is niet waar.

Denk je nu: wacht even, de grens van mijn comfortzone? Steeds weer tot het uiterste moeten gaan? Dat klinkt niet als een lekkere basis voor een ontspannen werkdag. Begrijpelijk. Maar, let op: we laten je die grens niet opzoeken door je dingen te laten doen die je niet kunt, maar door je nieuwe dingen te laten bedenken binnen je eigen expertise. Op het gebied waar jij serieus uitblinkt.

Kort gezegd: we dagen je uit, maar niet zonder reden. Het gevolg? Jij zit met plezier op je werk, levert topprestaties en zorgt ervoor dat we met z'n allen steeds mooiere dingen maken.

En die ontspannen werkdag? Die heb je heus wel. Want als je doet wat je leuk vindt, sta je echt niet stijf van de stress. Hooguit een beetje gezonde spanning. Maar daar presteer je weer beter door.

Tot bloei komen met behulp van je kwaliteiten

Bij Synetic vinden we persoonlijke ontwikkeling belangrijk. We willen dat je bij ons tot bloei komt. Het benutten van het volle potentieel van de mensen die bij ons werken, is een belangrijke missie. Zo ontwikkelen we een cultuur waarin de nadruk ligt op talent.

Kom jij bij ons werken? Dan vragen we je om flexibiliteit, om betrokkenheid en om toewijding. We willen dat je je kennis up-to-date houdt en liefst vooruitloopt binnen je vakgebied. We willen dat je met creatieve en werkende oplossingen komt.

Dat is een serieus eisenpakket. We kunnen dit dan ook alleen van jou vragen als wij zorgen dat jij aan de slag gaat binnen je kracht. Als we je onderwerpen geven die je echt boeien. En je laten werken met nieuwe technieken, waarmee je inventieve oplossingen kunt bedenken. Uiteindelijk leidt dat tot kwaliteit: toffe websites en mooie applicaties.

Synetic collega's op kantoor

De vrijheid om je talent in te zetten

Maar nog even terug naar StrengthsFinder. Het afgelopen jaar maakten we deze methode integraal onderdeel van onze werkwijze. Het werd onze basis voor de manier waarop we omgaan met mensen. Zo worden we stukje bij beetje steeds meer de strengths-based company die we graag willen zijn.

Elke week is Amarja van der Woerd – onze eigen Strengths Coach – bij ons op kantoor aanwezig voor individuele coachingsgesprekken, tips en tricks en ter ondersteuning bij het verder ontwikkelen van onze cultuur.

Wat als een paal boven water staat: je eigen kwaliteiten en die van anderen staan centraal in de manier waarop je bij ons werkt. Voor ons is de vrijheid om je talent in te zetten onderdeel van goed werkgeverschap. Die vrijheid geeft vleugels, zodat je meer uit jezelf kunt halen dan je dacht.