Winst in productiviteit met scaffolds

Als student Software Engineering aan de Hogeschool Leiden deed Danny zijn afstudeeronderzoek bij Synetic. Op welke wijze kunnen de voordelen in productiviteit bij het Drupal platform worden toegepast op andere platformen en frameworks? Zijn conclusie? Scaffolds.

hand met pen tekenen op papier

Meer werk verrichten met minder kennis

Het klinkt gek om meer werk te kunnen verrichten met minder kennis, want als vakspecialist is er kennis nodig om goede diensten te kunnen leveren. Maar eigenlijk is het logisch.

Vakspecialisten beschikken over de kennis die hen helpt werk te kunnen verrichten op het gebied van de eigen specialisatie. Vaak komt het voor dat meerdere vakspecialisten met een eigen specialisatie samen moeten werken. Het is dus mogelijk dat een vakspecialist werk moet verrichten dat buiten de specialisatie valt en dat is inefficiënt. Juist voor deze werkzaamheden wil je de benodigde kennis om het werk uit te kunnen voeren beperken.

Waarom scaffolds?

Scaffolding is een techniek waarbij de basis van een project voldoet aan bepaalde functionele en de non-functionele eisen. Deze basis wordt medemogelijk gemaakt door standaardisatie. Het resultaat van dit proces is een scaffold, die ingezet kan worden voor toekomstige projecten.

Scaffolds helpen bij het beperken van de benodigde kennis. Dit komt doordat elk project gebaseerd op een scaffold dezelfde basis delen. Hierdoor hoeft de vakspecialist zich alleen bekend te maken met de maatwerkaspecten van het project.

Doordat scaffolding een techniek is, kan dit niet alleen worden toegepast op de huidige platformen en framework maar ook toekomstige platformen en frameworks.

Computer met data

Verder gaan dan scaffolds

Scaffolds dienen als basis voor toekomstige projecten en bieden meer voordelen dan alleen de kennis over projecten te beperken. Doordat scaffolds voor een specifiek platform of framework praktisch identiek zijn aan elkaar zijn hierbij repeterende processen goed te automatiseren.

Een repeterend proces is bijvoorbeeld configureren. Elk project moet uiteindelijk worden geconfigureerd. Door dit te automatiseren wordt er werk uit handen van de vakspecialist genomen. Hierdoor hoeft de vakspecialist niet stil te staan bij het configureren maar kan zich focussen op wat er echt toe doet, de diensten leveren.