EPZ: Veilig online met Synetics Drupal 7 multi-site oplossing
  • EPZ.nl
  • Werken bij EPZ
  • EPZ mobile
EPZ background

Veilig online met Drupal 7

EPZ logo

EPZ is de grootste elektriciteitsproducent van Zeeland en levert al meer dan 40 jaar op een veilige en betrouwbare wijze stroom. Om ook online te voldoen aan alle veiligheidsregels benaderde EPZ Synetic met de vraag om de bestaande online faciliteiten te vernieuwen.

Drupal veiligheid

EPZ exploiteert naast de enige kerncentrale van Nederland eveneens een kolencentrale met biomassameestookinstallatie en een windpark, waarmee het een belangrijke energieleverancier in Nederland is.

EPZ heeft mede daarom een aantal zeer specifieke doelgroepen, namelijk de pers, gemeenten en instanties in Zeeland en (zei het in mindere mate) studenten. Al deze partijen wil EPZ zo objectief en (waar nodig) zo snel mogelijk voorzien van de juiste informatie. Dit was met de bestaande websites en CMS’en niet meer mogelijk.

EPZ wilde daarnaast ook graag veilig online zijn en daarom werd gekozen om Drupal als basis te nemen. De kracht van Drupal is namelijk veiligheid en om dit te ondersteunen heeft Synetic bewust gekozen voor bewezen techniek en extra modules die al langer gebruikt worden.

Synetic heeft in totaal vier nieuwe online platformen voor EPZ gerealiseerd:

EPZ siteflow

Mobile dedicated

Synetic is verantwoordelijk geweest voor zowel de technische ontwikkeling als het grafisch ontwerp. Alle websites zijn voorzien van dezelfde stijl, waarbij de corporate website is ontwikkeld met de achterliggende gedachte dat er ook een goede mobiele variant moest komen. Daar is dan ook het design op geënt.

Om de website van EPZ toegankelijk te maken voor mobiele apparaten, heeft Synetic gekozen voor een mobile dedicated oplossing. Er is een aparte mobiele website (m.epz.nl)  gemaakt, zodat EPZ de content die via een mobiel apparaat wordt getoond ook echt kan laten verschillen van de desktop versie.

EPZ collage

Drupal Multisite

Een van de belangrijkste doelstellingen vooraf was om de online platformen van EPZ nauw met elkaar in verbinding te brengen. Met het oude CMS was dit niet mogelijk, waardoor tegelijkertijd het beheer en onderhoud van de verschillende websites een struikelblok vormde.

Daarom heeft Synetic gekozen voor Drupal Multisite, waarmee vanuit één CMS alle platformen direct eenvoudig te beheren zijn. Er kan bepaald worden welke content op welke website wordt gepubliceerd, maar ook kunnen de websites gemakkelijk content met elkaar delen.

Op deze manier is er tegelijkertijd een uitgebreide documentenstructuur ontstaan. Denk aan persfoto’s en –video’s, maar ook testrapporten. EPZ is op deze manier zo volledig en transparant mogelijk in het geven van informatie.

EPZ_Portfolio_Synetic_Multisite

Werken bij EPZ

EPZ heeft naast zijn corporate website een aparte website in het leven geroepen, waar beschikbare vacatures en functies binnen het bedrijf worden getoond.

Het bijzondere aan de website ‘Werken bij EPZ’ is dat naast de vacatures ook toekomstige collega’s aan het woord komen. Onder het kopje ‘Onze mensen’ vertellen EPZ’ers hun verhaal in tekst en video. Op deze manier wordt er een gezicht gegeven aan het bedrijf.

In het verlengde daarvan is ook voor de personeelsvereniging van EPZ door Synetic een website ontwikkeld. Hierop staan alle activiteiten, evenementen, fotoalbums en is er de mogelijkheid om direct lid te worden van de personeelsvereniging.

Drupal intranet

Een essentieel onderdeel binnen EPZ vormt het intranet. Het is namelijk dé informatiebron voor werknemers van het bedrijf. Op het intranet is het meest recente nieuws rondom EPZ te vinden, maar ook actuele veiligheidsvoorschriften en een smoelenboek.

Om de informatie voor het smoelenboek op een correcte manier weer te geven heeft Synetic een koppeling gemaakt met Profit van AFAS Software, het ERP-systeem waar EPZ gebruik van maakt. Hieruit worden direct onder meer de profielfoto’s en contactgegevens van medewerkers gehaald en gekoppeld aan het profiel in het smoelenboek.

Verder biedt het intranet een uitgebreide rechten- en rollenstructuur. Voor iedere afdeling is er een webmaster, die bepaalt welke specifieke content er kan worden geplaatst binnen het intranet.

Het intranet is verder voorzien van een ‘Single Sign On’ toepassing. Zodra een medewerker is ingelogd op zijn werkplek is er direct toegang tot het intranet en kun je hierin werken.

EPZ_Portfolio_Synetic_Multisite

Uitgebreide zoekfunctie

De verschillende websites zijn via Drupal Multisite met elkaar verbonden, waardoor het tegelijkertijd ook eenvoudig is om alle beschikbare informatie aan elkaar te koppelen. Zo kunnen er door de webmaster op een pagina suggesties worden getoond van andere pagina’s, maar is het ook mogelijk om bijvoorbeeld pdf-bestanden of jaarverslagen te koppelen.

Om structuur en overzicht te houden in alle beschikbare content, is er een logische menu-indeling gemaakt voor alle EPZ websites. Ook komt hier de uitgebreide zoekfunctie in terug, waarvoor Apache Solr is geïntegreerd. Hierdoor is alle content goed geïndexeerd en kunnen gebruikers een specifieke vraag stellen of alleen bepaalde onderdelen van de website doorzoeken. Op deze manier vinden zij sneller de gewenste informatie.

"Ik vond het een spannend proces om EPZ veilig en compleet online te vertegenwoordigen."
Martin van Mourik Design Director, Synetic