‘Functies zijn niet zwart-wit, je kiest wat bij je past

Zet Amy in haar comfortzone en ze stapt er het liefst zo snel mogelijk uit. Verslaafd aan nieuwe uitdagingen en adrenalineboosts, grenzeloos ambitieus en net zo enthousiast. Met haar motto ‘Een uitdaging ga ik niet uit de weg!’ springt ze dolgraag in het diepe en neemt ze Team Enterprise bij de hand en klanten onder haar vleugels. 

 

Amy, onze ambitious open-minded prospector. Jij hebt heel wat prospecting achter de rug de laatste jaren… 

Dat mag je wel zeggen. Ik kom oorspronkelijk uit Uden, maar wilde graag de wijde wereld ontdekken. Daarom ben ik gaan reizen. In een half jaar heb ik veel van Azië gezien. Mede door die reis ben ik voor iets anders gegaan in mijn leven. Dus adieu Uden, hola Amsterdam! Best wel heel spannend want ik kende niemand in Amsterdam. ‘Het komt toch wel goed’, zei ik tegen mezelf. Ik ben sociaal, makkelijk in de omgang en hou van mensen. Nu heb ik hier zo’n fijne vriendenkring.

En je hebt ook meteen je motorrijbewijs maar even gehaald!?

Haha, ja! Ik vind het heerlijk om in het diepe te springen, vooral uit die comfortzone blijven. Dat zit er echt in bij mij. Ik krijg een extra adrenalinekick van het onbekende en vernieuwing. Ik probeer altijd iets op te zoeken waar ik energie van krijg. Persoonlijk, maar juist ook in mijn werk. Een voorbeeld? Tijdens de Dutch Digital Day, een branche-event voor de digitale industrie, heb ik een presentatie gegeven – in het Engels! ‘Spannend, maar let’s go!’. Het ging super! Daar krijg ik een boost van.

Wat goed zeg! Very good. Die boosts, krijg je die ook in je dagelijkse job?

Nou en of! Grootschalige projecten ownen en succesvol opleveren, waarbij je scope, planning en budget niet uit het oog mag verliezen. Uitdagingen en motivatie genoeg! Ik werk nu ruim twee jaar als Projectmanager bij Synetic. Ik had al ervaring met projectmanagement binnen een ander soort organisatie, maar dat was vooral in de uitvoer. Wat ik hier zo leuk vind, is dat je juist van begin tot eind betrokken bent. Van de aanvraag vanuit de klant tot de daadwerkelijke implementatie van de oplossing. En dat sluit weer heel goed aan bij mijn studie.

 

Oh vertel! Wat heb je gestudeerd?

Ik heb de studie Advanced Business Creation afgerond. De studie draait om marketing, ondernemerschap en innovatie. Via verschillende fases kijk je naar het vraagstuk van een opdrachtgever om te komen tot een nieuw idee. Dat is eigenlijk ook wel een beetje wat we hier doen. Je krijgt een vraagstuk en je gaat dat vraagstuk verder onderzoeken. Je denkt na over mogelijke ideeën, komt met een concept en implementeert vervolgens de oplossing.

Zelf vind ik het contact met de klant leuk. Ik zit heel erg op relaties. Relatievorming gaat me goed af. Dat is ook een van mijn strengths. De afwisseling van klanten en projecten, die heb ik ook nodig. Dat maakt m’n werk écht leuk. Elk nieuw project vlieg ik met nieuwe energie aan. Juist doordat je bij Synetic met zoveel verschillende klanten en projecten werkt, leer je ontzettend veel. Veel meer dan bij een bedrijf waar je elke dag met hetzelfde klusje bezig bent.

Amy, medewerker binnen Synetic
Wat ik hier zo leuk vind, is dat je juist van begin tot eind betrokken bent. Van de aanvraag vanuit de klant tot de daadwerkelijke implementatie van de oplossing. En dat sluit weer heel goed aan bij mijn studie.

Relatievorming is dus een van je strengths, waar blink jij nog meer in uit?

Het leuke is dat ik al mijn strengths direct herkende. Ook omdat ik al erg bezig was met mijn eigen ontwikkeling en persoonlijke groei. Die bevestiging van de Clifton Strengths-test is fijn. Zo staat bij mij de Woo-strength ook hoog: Winning Others Over. Daar kan ik me helemaal in vinden. Ik heb een hoge gunfactor hoor ik van veel mensen. ‘Geen idee hoe je het voor elkaar krijgt, maar jij krijgt altijd iedereen mee…’.

Ik zie mijn strengths ook terug in mijn privé. Reizen, organiseren, laat dat maar aan mij over. Ik weet hoe ik het wil doen. Mensen in m’n omgeving laten mij het regelen. ‘Je hoeft je er niet mee te bemoeien, het komt goed’. En het komt ook altijd goed.

Super, dan weet ik wie mijn volgende vakantie mag plannen! Wanneer heb je tijd?

Haha, wanneer ik wil! Dat is namelijk het leuke aan werken bij Synetic. Je krijgt alle vrijheid. Draaide het bij de organisatie waar ik hiervoor werkte om micromanagement en alles in de gaten houden, bij Synetic begint je werkdag wanneer je dat wilt. Als je het maar met je team regelt. Wil je tussendoor een keer sporten? Als het uitkomt en je spreekt het af met je team, prima! Op kantoor werken of liever thuis aan de bak? Geen probleem. Jij bepaalt. Superfijn. Dat heb ik nog niet eerder zo ervaren.

Binnen het bedrijf is ook veel aandacht voor de werknemer. Als je ziek bent krijg je niet de vraag: ‘Wanneer ben je weer terug?’. Nee, er wordt juist benadrukt dat je je tijd moet nemen. ‘Pak lekker een paar extra dagen rust en kom sterker terug!’.

 

Amy, werknemer binnen Synetic in stoel

Die betrokkenheid, waar merk je dat nog meer aan?

Synetic luistert goed naar wat je nodig hebt. Ik heb een poosje geleden een coach gehad die me hielp bij persoonlijke effectiviteit en het vinden van meer balans. Die coaching heeft me heel erg geholpen. Het was ook zo geregeld. Ik gaf het aan en voor ik het wist had ik hulp. Een lesje ‘energie moet je steken in zaken waar het nodig is’. Precies zoals mijn coach mij leerde.

Weet je wat ik ook heel fijn vind bij Synetic? Je mag je rol zelf vormgeven. Als je bepaalde werkzaamheden niet leuk vindt, krijg je de ruimte om dit binnen je team op te lossen. Vaak is er iemand anders die juist wel z’n energie uit die taak haalt. Functies bij Synetic zijn niet zwart-wit. In plaats van ‘Dit is je functie en dit moet je doen’, kijken we juist naar wat je leuk vindt en wat past bij je strengths. Geloof me, dat is écht lekker werken.

 

Je werkt met echte specialisten om je heen, top-developers. Hoe blijf je alles begrijpen? 

Door te vragen. Heel veel vragen. Ik blijf doorvragen totdat ik de puzzel in mijn hoofd gelegd heb, anders kan ik ook de gesprekken met klanten niet voeren. Ik wil het gewoon begrijpen. Toen ik begon bij Synetic heb ik uitgebreide sessies gehad waarin de materie in jip-en-janneke-taal werd uitgetekend en uitgelegd. Dat heeft mij echt geholpen. Daardoor kan ik gesprekken met klanten beter voeren. Je weet waar je het over hebt. Ik was echt een noob in IT. In 2,5 jaar heb ik zoveel geleerd. Ik ga steeds op zoek naar de vraag achter de vraag, ik kan klantbehoeftes beter in kaart brengen en de juiste mensen aan elkaar koppelen.

Team Enterprise bestaat grotendeels uit mannen… Sta jij je mannetje?  

Weet je, ik functioneer juist beter in een mannenbedrijf dan in een organisatie waar veel vrouwen werken. Ik heb twee broers en ben wat ‘harder’ opgevoed. Ik vind het prettig als mensen to the point zijn. Duidelijk en direct, zeggen waar het op staat. Als ik het niet goed doe, hoor ik het graag. Dan leer ik ervan. Ik vind feedback heel fijn. Ik wil verbeteren, continu groeien. Dat gaat goed in dit team. En dat komt echt niet alleen omdat het veel mannen zijn ;-). 

 

Als ik je zo hoor, zit je helemaal op je plek bij Synetic én Team Enterprise

Echt wel! Toen ik voor het eerst met Synetic in gesprek ging, merkte ik al dat het een uitdagende functie was. Een groot klantportfolio, grootschalige projecten die gepaard gaan met serieuze budgetten. Iets compleet anders dan ik voorheen heb gedaan, die uitdaging ging ik graag aan!

Ik haal de meeste energie uit trajecten waarbij ook een design-partij wordt aangehaakt. Voor een van mijn klanten, KRO-NCRV, hebben we vorig jaar een heel redesign traject gedaan. Door het schakelen met verschillende stakeholders krijg je ook een inkijkje in hun wereld. Superinteressant! KRO-NCRV is een organisatie die echt ergens naartoe wil. Het bedrijf wil blijven innoveren en staat altijd open voor nieuwe ideeën. Dat hebben veel van onze klanten. Enorm inspirerend!

In 2022 is Synetic bezig geweest met een transitie richting zelfsturende teams. Ik heb gekeken naar welke klanten mij de meeste energie brachten. Op basis daarvan koos ik voor een rol in Team Enterprise. Een team met vooruitstrevende klanten en een team met veel verschillende persoonlijkheden - én een sterke mening.

De echte uitdaging voor mij lag in het opbouwen van een team dat goed op elkaar ingespeeld is. Mensen die naar elkaar blijven luisteren, ook als ze recht tegenover elkaar staan. Daar speelt iedereen een rol in, ik ook. Ik merk dat door mezelf kwetsbaar op te stellen en het team om hulp te vragen het veel makkelijker is om verantwoordelijkheden binnen het team te verdelen. Zo krijg ik de ruimte om nog meer op de relatie te zitten en meer richting Accountmanagement en Strategie te gaan. Dat is ook een weg die ik graag in wil slaan…
 

Amy, Projectmanager bij Synetic

Amy van Breda

Meer weten over werken bij Synetic of over hoe Amy haar werk ervaart? Stuur haar een mailtje!