‘Je strengths bevestigen wat je zelf al weet

In elke vriendengroep kom je ze tegen. De sociale sterspelers en kartrekkers die ervoor zorgen dat leuke plannen en goede ideeën uit de WhatsApp-chat wél werkelijkheid worden. Felice kent haar kwaliteiten als organisatietalent. En die benut ze volop. Ze is niet alleen de gangmaker en verbinder onder haar vrienden en vriendinnen, bij Synetic houdt ze de lijntjes tussen klanten en collega’s net zo kort. Een luisterend oor voor iedereen en een tot in de puntjes georganiseerde planning. She manages

Zo Felice, jij bent een behoorlijke studiebol als ik het goed begrijp?

Dat klopt wel, ja. Ik heb heel lang gestudeerd. Ik begon op vmbo-t en daarna heb ik MediaManager op het Mediacollege in Amsterdam gestudeerd. Die studie rondde ik op m’n negentiende af. Ik vond het nog te vroeg om te gaan werken, dus ben ik een hbo-studie gaan doen. Creative Business, hier in Haarlem, echt leuk. Vier topjaren.

Evenementen, marketing, communicatie, de hele productiewereld van tv: héél interessant. Maar wel één nadeel: je bent altijd aan het werk op de momenten dat je vriendinnen en vrienden vrij zijn… In het weekend op evenementen staan of tv-producties draaien. Nee, dat was niet helemaal wat ik wilde. Dus ben ik me verder gaan oriënteren.

Laat me raden: je bent een nieuwe opleiding gaan doen?

Haha, klopt! Ik heb een master projectmanagement gedaan. Vanuit die opleiding heb ik uiteindelijk hier gesolliciteerd als projectmanager. Hoe ik bij Synetic terecht ben gekomen? Door te googelen op ‘projectmanager Haarlem’, hahaha. Ik had eigenlijk nog niet echt ervaring als projectmanager en al helemaal niet in IT, ik wilde vooral graag in Haarlem werken. En ik vond het eigenlijk heel interessant dus ik dacht: ik ga ervoor!

Is dat iets wat bij je past: in het diepe springen?

Ik houd er zeker van mezelf uit te dagen. Dat was in mijn studietijd al zo. En als ik iets dan eenmaal in de vingers heb en het gaat me goed af, dan wil ik nog meer leren. Mezelf verder ontwikkelen, daar krijg ik energie van. Daarom past IT ook goed bij mij. De wereld waarin we werken is volop in beweging, heerlijk. Nieuwe uitdagingen waar ik me in vast kan bijten, dat houdt me scherp. Als ik ergens mee bezig ben, kan ik mij daar volledig op focussen. Ik ben niet perfectionistisch maar ik geef bij een tegenslag of halverwege zeker niet op.

Je bent de schakel tussen klanten en developers, waar haal je jouw energie uit?

Een van m’n belangrijkste taken is het organiseren van de planning. Op welke klanten en projecten zetten we onze developers in? Wat heeft prioriteit en hoe zorgen we ervoor dat de balans bewaakt wordt? Hoe verhouden beschikbaarheid in tijd en budget zich tot de planning? Samen met de projectmanagers van de andere teams is het altijd een hele uitdaging, maar het spelletje van die puzzel elke keer weer opnieuw leggen vind ik top.

En als de planning rond is, begint de planning van de volgende maand…

Er gaat veel tijd in zitten, dat klopt. Ook omdat ik dit werk nog niet heel lang doe bij Synetic. Wat helpt is dat we met maandsprints werken. Twee weken voor de start van een nieuwe maand gaat de focus volledig op de planning. Liever begin je natuurlijk nog eerder, maar dat hangt echt af van je agenda af. Het is een kwestie van elk uurtje dat over is zo goed mogelijk benutten. Voor mezelf, voor developers en voor onze klanten.

felice op kantoor bij synetic

Snel schakelen dus. Is dat iets wat je goed ligt?

Zeker! Het is heel fijn om met verschillende klanten te werken. Elke klant is uniek, heeft eigen behoeften en verwachtingen. Het schakelen tussen die verschillende belangen, dat is wel waar mijn kracht ligt. Ik heb het ook nodig. Dat ik met zoveel verschillende dingen bezig mag zijn, dat maakt m’n werk juist zo leuk.

Grote stukjes, kleine stukjes: met zoveel klanten is elke puzzel anders natuurlijk…

Klopt, maar de bottom-line is voor alle klanten gelijk: het is aan mij om ervoor te zorgen dat elke klant de aandacht en beschikbaarheid krijgt die noodzakelijk is. Liever een uurtje meer dan minder. En natuurlijk denk ik soms weleens dat het best fijn kan zijn om voor één klant te werken, maar eigenlijk past dat niet echt bij me. Ik vind juist het schakelen met zoveel mensen tegelijkertijd ook wel gezellig. Ik zie dat ook wel terug in m’n privéleven. Ik wil graag onder verschillende vriendinnen zijn, lekker met tien mensen tegelijk praten. Heerlijk!

Het is heel fijn om met verschillende klanten te werken. Elke klant is uniek, heeft eigen behoeften en verwachtingen.

Dus je hebt nog steeds geen weekend vrij? 

Haha, nee! Ik moet gewoon door, óók in m’n sociale leven. Chillen zit er voor mij echt niet in. Totdat ik echt niet meer kan. Dan moet ik even een weekendje opladen en dan ben ik er weer.

En hoe doe je dat op het werk dan? Daar is het emmertje toch ook wel eens vol?

Sowieso! Ik ga graag een stukje wandelen. Even weg uit het kantoor. We hebben een park voor de deur, dus daar ben je zo. Met een collega praten over luchtige dingen, even iets anders dan werk. Als ik dan weer terug ben op kantoor, ben ik weer fris. Wat voor mij ook helpt is af en toe een dagje thuiswerken. Ongestoord je eigen dingen doen. Tussendoor ga ik dan ook vaak een uurtje hardlopen. Even eruit en dan met een frisse kop doorwerken.

Is dat iets wat gestimuleerd wordt voor je gevoel?

Absoluut. Het is heel fijn dat je kunt werken op de manier die voor jou werkt. We zijn niet heel streng op uren, zolang je je werk maar afmaakt. ‘Of je nu overdag of ’s avonds werkt, als jouw klanten happy zijn, zijn wij dat ook’. Vanuit Synetic zelf wordt bewegen ook gestimuleerd. Iedereen profiteert ervan als je goed in je vel zit en je hoofd fris en leeg is.

Synetic - felice

En verder: hoe bevalt je eerste echte kennismaking met een vaste baan?

Wat ik fijn vind binnen Synetic is dat je met je team keihard gaat om je teamdoelen te bereiken. En als je hulp nodig hebt van een ander team, dan kan dat altijd. Er is geen manager die de hele dag zegt wat je moet doen, je bepaalt zelf aan de hand van je eigen werkzaamheden je eigen dag. Die vrijheid vind ik heel fijn.

Je bent redelijk nuchter. Hoe kijk je aan tegen de cultuur van Strength-Based working?

Superleuk! Dat merkte ik al toen ik net begonnen was bij Synetic. Door het doen van de strength-test krijg je veel beter inzicht in je sterke punten. Soms besef je niet eens dat dit een sterkte van je is, maar stiekem ben je ook weer niet verrast. Bij mij scoorde communicatie hoog, maar kwam bijvoorbeeld ook strategisch naar voren. En dat klopt ook. Ik vind het ook leuk om verder te kijken dan alleen vandaag. Alleen had ik zelf niet door dat dit een kracht van mij was.

Komen jouw strengths en die van je collega’s in teamverband ook naar boven?

Laatst nog tijdens een teammeeting. Er moest een aantal dingen worden geregeld. Dan kijk je naar actiegerichtheid. Dat ben ik, samen met een andere collega in het team. Dan krijgen wij die actie toegewezen. Logisch, wij krijgen hier energie van. Net als dat iemand anders het geduld en de motivatie heeft voor het uitschrijven van een teamplan. Dat heb ik dan weer niet.

Je bent een van de vijf vrouwen bij Synetic, hoe bevalt dat?  

Ik vind met mannen werken echt top. Ik ben een nuchter persoon, de directheid van mannen past goed bij mij. Ze weten wat ze willen en houden van aanpakken. Zakelijke gezelligheid noem ik het. Die mannenwereld daar houd ik me wel staande in, maar een paar extra dames aan boord zou ik zeker leuk vinden. Gek eigenlijk hé, als je er zo over nadenkt. Er zijn zo weinig vrouwelijke developers. Hoog tijd dat daar verandering in komt.

Synetic team voor educatie en diensten

Jij staat je mannetje zeker wel. Eigenlijk vanaf het moment dat je hier kwam werken.

Het voelt echt alsof ik hier al veel langer werk. Ik voelde me razendsnel thuis. Ook omdat als je hier komt werken iedereen in je investeert. Even met elkaar praten, een rondje lopen. Elkaar echt leren kennen. Niet alleen over werk praten en wat je doet, maar vooral ook wat je buiten werk doet. Ook heb ik regelmatig sessies met een collega die me helpt bij het vergroten van mijn IT-kennis – want daar valt nog winst te behalen, haha. Hoe werken dingen, wat zijn we aan bouwen? Door het in jip-en-janneketaal uit te leggen weet ik waar een developer de hele dag mee bezig is. Zo blijf ik leren.

Wat zijn je ambities? Waarin wil je je ontwikkelen?

Poeh, moeilijk! Als ik kijk wat ik nu doe als projectmanager, dan kan ik nog zoveel leren en net zoveel stappen maken. Nee hoor, laat mij eerst dit vak maar helemaal onder de knie krijgen. Ik zou het wel leuk vinden om een aantal cursussen te volgen over de systemen waarmee we werken, zodat we alle functionaliteiten maximaal benutten. Ik zie nu zoveel opties in bijvoorbeeld het ticketsysteem waarvan ik denk: wat kunnen we hier nou eigenlijk nog meer mee?! Geef me die kennis, haha. Ik wil álles weten!

Dan gaan we dat regelen! Heb je nog een uitsmijter?

Wat sowieso leuk is om te vertellen is dat we veel samen doen. We werken natuurlijk veel en hard, de meeste collega’s zijn fulltimers, maar ook buiten het werk trekken we veel met elkaar op. Samen sporten, borrels met het bedrijf en met Label34. Ook naast het werk ‘investeren’ we in onze relatie, zodat je weet wie je collega’s zijn. En dat maakt samenwerken een stuk leuker. 

Felice digital pioneer Synetic

Felice Kooman

Meer weten over werken bij Synetic of over hoe Felice haar werk ervaart? Stuur haar een mailtje!