‘Strengths bewijzen dat je beter bent dan je denkt

Hij voelt zich als een vis in het water van een agen-sea (gele kaart voor de auteur, red.) en ziet zichzelf nog jaren aan boord van de Synetic-spaceshuttle. “Het type bedrijf, het soort werk, m’n collega’s. Dat is me heel veel waard. Ik heb het naar mijn zin, zet dat er maar gewoon in.” Het is Jordy ten voeten uit. Een nuchtere Noord-Hollander, die problemen al heeft opgelost vóórdat ze überhaupt ontstaan. Hij zit écht in zijn kracht bij Synetic.
 

Jordy, de start van je carrière in vogelvlucht…

Bedoel je echt een lang verhaal kort of mijn soort kort, haha? Ik ga m’n best doen. Opleiding Werktuigbouwkunde, in aanraking gekomen met websites, techniek, computers,en alles wat er mee te maken heeft. Ik was goed met computers en handig in het oplossen van problemen. Gestopt met werktuigbouwkunde en door met een nieuwe opleiding: Interactieve Media in Amsterdam, later Communication & Multimedia Design. Geleerd over marketing, design, techniek, usability, interaction design, UX. Hoe is een webapplicatie opgebouwd en wáárom? Dat boeide me.

Helder! Welke les is je altijd bijgebleven?

Een website of applicatie moet goed werken voor een gebruiker. Je maakt uiteindelijk een website of applicatie niet voor jezelf, maar voor een doelgroep. Dat maakt het werk leuk. Ik ben uiteindelijk bij een klein bedrijf aan de slag gegaan. Na veel frontend, kwam ook de backend erbij en wat devops. We gaven elke dag 160 procent, vol gas. Supermooi, maar hectisch en echt te veel deadlines.

Wel heb ik daar geleerd wat onder druk werken is. Daar werd de basis gelegd van de persoon die ik nu ben. Je moest snel schakelen, veel ballen tegelijk in de lucht houden. Dat raakt ook wel echt mijn strengths, heb ik nu geleerd. En toen belde Synetic. En Synetic bleef bellen.

Drie keer ‘daten’ en ruim een jaar later werd Synetic je volgende stap…

Nét het uitje naar Barcelona gemist… Daarna startte ik als software engineer. Uiteindelijk is dat uitgegroeid tot wat het nu is. En wat dat is, dat weet ik eigenlijk ook niet precies. Het is van alles wat. Een stuk business development, een groot deel solutions architect – oplossingen voor de klant bedenken. Ik ondersteun developers en bemoei me met DevOps. Nog steeds veel ballen in de lucht houden en veel afwisseling. Dat vind ik leuk en dat past bij me.
 

En hoe zorgde Synetic ervoor dat jij jezelf bleef uitdagen?

Net op het moment dat ik tegen mezelf zei ‘Okay, dit gaat goed. En nu?’ werd de visie van de zelfsturende organisatie gepresenteerd. Dat trok me meteen, ik was benieuwd welke deuren dit zouden openen. Uiteindelijk bleken dat heel veel deuren te zijn. In korte tijd heb ik toen juist heel veel dingen kunnen leren die niet zoveel te maken hadden met programmeren, maar meer met hoe een team werkt, hoe coaching werkt en hoe je anderen kunt helpen zichzelf te ontwikkelen. Daar zitten we nu vol in. Een heel ander onderdeel, maar minstens zo uitdagend als de technische kant.

Solutions Architect helpt collega met werken bij synetic

Die nieuwe rol, die past je goed. Hoe is dat zo gegroeid?

De coachrol is een natuurlijk gevolg van groei binnen een organisatie, maar het moet ook een beetje in je zitten. Ik hielp al veel op technisch vlak en ondersteunde waar nodig, vooral bij het oplossen van problemen. Toen ik werd aangewezen als coach, voelde het in eerste instantie alsof er niet veel anders van me werd verwacht dan wat ik al deed. Maar na mijn kennismaking met Strengths veranderde mijn manier van coachen volledig. Waar ik voorheen vaak de oplossing aandroeg en vertelde hoe ‘iets moest’,kijk ik nu veel meer naar wat goed werkt voor de ander en proberen we die aanpak toe te passen op het probleem. Deze aanpak is relatief nieuw voor mij en ik leer zelf ook nog veel van het coachingsproces. Het werkt voor mij dus twee kanten op.

Je noemt jezelf ook een ‘projectpuinruimer’. Leg dat eens uit?

Nou, niet zo letterlijk, maar ik heb door de jaren heen wel veel verschillende uitdagingen opgepakt. Dat begon nadat ik mijn plek had gevonden met het oppakken van eigen projecten, later werd dat ook het overnemen van projecten van collega’s. Daar zaten best wel eens projecten tussen waar een brandje geblust moest worden of waar niemand zijn handen aan durfde te branden. Die projecten zijn er nu eenmaal ook, daar kan elk bureau over meepraten. Goed oppakken, netjes afronden en de klant tevreden maken. Daar bleek ik sterk in.

Druk zijn, heel veel dingen tegelijk oppakken. Dat vind je dus terug in je strengths?

Ja! Ik heb hersteldrang heel hoog staan – meteen de drijvende factor achter veel eigenschappen bij mij, haha. Die pas ik op alles toe, samen met prestatiegerichtheid, maar ook learner en de strategische en analytische strenghts. Al die dingen komen samen bij het oplossen van problemen. Dat zijn niet alleen lopende problemen, maar ook het voorzien van problemen in een vroeg stadium.. Daardoor ben je soms een paar stappen  verder dan anderen, waardoor niet iedereen snapt waarom je bepaalde dingen doet of zo hard hamert op specifieke zaken. Door de strengths die we hanteren, ben ik me hiervan bewust en neem ik collega’s hierin mee. Andersom haken collega’s mij eerder aan om te polsen of er aan alles gedacht is.
 

Jordy solutions architect synetic werken bij

Helpt een strength-based-culture bij bewustwording van hoe je werkt?

Vind ik wel, ja. Als ik mijn 10 grootste strengths zie, zou ik er 8 uit de hele lijst met 34 strengths sowieso zelf uitpikken. Ik weet wel redelijk hoe ik in elkaar steek. Dat kan ik ook goed bij andere mensen inschatten. Alleen vanuit hersteldrang kijk ik van nature eerst naar wat niet goed gaat. Da’s dus best negatief. Nu kijk ik daar nog steeds wel naar, maar probeer ik het wel anders in te steken. Dat had ik niet gedaan zonder het hele strengths-verhaal. Ik kan mensen nu beter analyseren, daar strengths aan koppelen en op basis daarvan handelen. De juiste vragen stellen, niet vol gas oplossingen aandragen en iets beter uitleggen. Leerzaam en behulpzaam zijn.

Persoonlijk maak je een grote ontwikkeling door – en op technisch vlak?

Op technisch vlak kun je altijd blijven leren. En dat is ook de valkuil. Ik heb best vaak gedacht dat ik aan mijn eigen plafond zat. Door de feedback en coaching van anderen leer je dat je beter en verder bent dat je zelf misschien denkt. Ik doe nu dingen die ik zelf niet had verwacht te kunnen. En het werkt ook nog, haha. Dus jezelf ontwikkelen gebeurt ook automatisch wel, zonder dat dit een uitgesproken ambitie hoeft te zijn.

Zien we je in de toekomst nog aan de andere kant van de tafel?

Ik houd van agency-werk. Het is afwisselend, niets is hetzelfde en je werkt niet eindeloos door aan één product. Ik heb me echt weleens afgevraagd: vind ik bouwen aan en het verbeteren van één product leuker? Maar mijn voorkeur ligt echt bij een agency met veel verschillende klanten en wensen.  Het feit dat je bij Synetic veel invloed hebt op hoe processen gaan, je eigen oplossingen kunt implementeren – zonder dat iemand je vertelt hoe je dat moet doen… Vrijheid.

Wat ikzelf ook als fijn ervaar als ik specifiek naar Synetic als agency kijk is dat we niet te groot en niet te klein zijn. Er is een goede balans. Je kent al je collega’s. Je weet wie je waarvoor moet hebben. De sfeer, visie en manier van werken passen bij het bedrijf én bij de mensen. Uitjes met de hele club, we zorgen met z’n allen voor een goede balans. Ik heb Barcelona dan misschien net gemist, inmiddels heb ik dat ruimschoots goed gemaakt met de wintersport, toffe citytrips en feestjes! 

Jordy  digital pioneer Synetic

Jordy Vleugel

Meer weten over werken bij Synetic of over hoe Jordy zijn werk ervaart? Stuur hem een mailtje!